Nezvyklým způsobem se rozhodli vyřešit problém s čistotou odpadních vod v Bělči na Mladovožicku. Místo jedné centrální čističky postaví jednu malou každému rodinnému domu.  Starosta Stanislav Šmejkal spočítal, že pro obec tento způsob vyjde levněji než při stavbě kanalizace rozkopat celou vesnici.  „K nápadu vyřešit to tímto způsobem mne přivedla debata s několika architekty. Dospěli jsme k názoru, že dělat pro malou vesnici jednu centrální čističku je ekonomický nesmysl," sdělil Stanislav Šmejkal, jenž má s domovní ekologickou čističkou osobní zkušenost. U svého domu ji používá osm let. „A jsem s ní naprosto spokojený. Jen je potřeba jednou za pár let vyměnit vzduchové dmychadlo a čistička může zase mnoho let sloužit," ujišťuje starosta.

Rodinných domů, ke kterým by měla obec čističku postavit, je ve vesnici necelá čtyřicítka. Varianty, jak v obci vyřešit problém s odpady, měli zpočátku hned. Jako jedna z možností se nabízelo, že by mohl mít každý dům vlastní žumpu.

„Vzhledem k tomu, že septiky s přepadem už nejsou povolené, šlo by o žumpu, která by se musela vyvážet. Jedná o neskutečné objemy jak materiálu, tak i peněz," popisuje ji Stanislav Šmejkal jako nevhodnou. Jako druhá varianta přicházela do úvahy stavba centrální čistírny odpadních vod. V tomto případě by obec musela investovat kolem deseti až dvanácti milionů.

„Na to nám nikdo žádnou dotaci nedá, jsme pro splnění podmínek příliš malá obec. Trvale zde žije jen kolem sta lidí. A pokud bychom dotaci dostali, tak by nás nutili navýšit cenu vodného a stočného až na úroveň běžnou ve velkých městech," uvedl starosta nevýhody. Zdražení vody totiž obyvatelé odmítali. Navíc by museli rozkopat celou vesnici.

Naštěstí se objevila možnost zažádat z jiného dotačního programu. Bělečtí toho okamžitě využili. Žádost poslali přes datovou schránku hned v prvních minutách dne, kdy bylo možné se o peníze ucházet. Cena jedné čističky by se měla pohybovat kolem 130 tisíc. Dotace pokryje 100 tisíc, majitelé domů přispějí 15 tisíci. Zbytek nákladů zaplatí obec.