Evergreen posledních zasedání bechyňských zastupitelů se opět vrátil na stůl. Vedení města se více jak rok intenzivně zabývá prodejem Čechovy ulice a nyní i pozemků v Senožatech, které nabízí Státní statek Jeneč v likvidaci. Všechna jednání o nižší ceně selhala, proto radnice zkouší poslední kličku: doufá, že ji vyslyší ministr zemědělství a úřednická vláda.

Šéfka odboru majetkového a právního v Bechyni Anna Hrušková připomněla: „Zastupitelstvo schválilo odkoupení pozemků za tržní hodnotu, ale likvidátor stále požaduje cenu administrativní."

To znamená, že by město mělo za část Čechovy ulice a pozemků v Senožatech zaplatit milion korun, který by byl v rozpočtu více než znát. Nyní svitla naděje nalezená v zákoně o státním podniku z roku 1997. Ten umožňuje zdarma darem převést nemovité věci, s nimiž hospodaří podniky založené státní správou na obce. Zapotřebí je souhlasu vlády. „Ministr zemědělství by musel dát návrh vládě o bezplatném převodu a ta souhlas," vysvětlila Anna Hrušková.
Jak upřesnil starosta Jaroslav Matějka, radnice zástupce státu oslovila: „Na začátku září jsme korespondovali ministra Tomana i úřad vlády. Zatím neodpověděli. "

Zastupitelé tedy ve středu stáli nad otázkou, zda vzdají boj z Jenčem a město zaplatí milion nebo počkají, jestli je vyslyší vláda v demisi. Zvolili druhou možnost. „Je dobře, že jsme pokus udělali. Zákon to umožňuje a byli bychom proti sobě, kdybychom ho nevyužili," míní starosta.

Čechova ulice
Tržní cena: 530 tisíc korun
Administrativní: 822 tisíc korun
Pozemky v Senožatech
Tržní cena: 75 tisíc korun
Administrativní:127 tisíc korun
• Statek Jeneč vznikl po privatizaci státních podniků, aby do něj stát vložil pozemky, o které nebyl zájem a Jeneč se jich následně zbavil.