Všichni za jeden provaz, až na nezávislé starosty Jaroslava Matějky. S vítězem voleb do party stejně silné subjekty nechtějí. Na postu starosty prosazují změnu.

Jaroslav Matějka, EDJaroslav Matějka vyhrál převahou jediného hlasu. Největšími oponenty jsou Pavel Houdek a Josef Mičan z uskupení Občané pro Bechyni. A komunisté vyčkávají.
Tři subjekty v Bechyni od sebe odděluje jen nepatrný rozdíl 1,86 procenta hlasů. Všechny tak disponují třemi mandáty v zastupitelstvu, čímž se staly pověstnými třemi kohouty na jednom smetišti, ze kterého se nikomu nechce. A málokomu se chce o situaci hovořit otevřeně. Jen s rozdílem starosty.

„Neshodneme se na starostovi a místostarostovi, já jsem pro ně nepřijatelný. Říkají, že respektují výsledek voleb, ale, v závorce,  bez SNK a Matějky," přiblížil povolební atmosféru starosta. Nicméně soupeřům vzkázal, že kandidaturu na starostu rozhodně nevzdává.

Kromě jeho SNK – ED získali stejnou sílu komunisté a Občané pro Bechyni. Jaroslav Matějka zastává názor, že složení radnice by mělo kopírovat vůli voličů. V tom se shoduje i s lídrem KSČM Josefem Válkem. „Od začátku říkám, že bychom měli dodržet poměrové zastoupení. Nikdy se to zatím nepovedlo, ale teď je k tomu příležitost. Jenže on pořád chce někdo vládnout, zatímco naším cílem je, aby nikdo neměl jasnou převahu," vysvětluje Josef Válek postoj KSČM, která dosud nebyla v radě a nyní vidí příležitost. 

Pavel Houdek, Občané pro Bechyni„Je to zamotané," připouští lídr Občanů pro Bechyni Pavel Houdek, kterého z jedničky díky získaným hlasům sesadil kolega Josef Mičan. Jak říká, jsou ochotni jednat se všemi sedmi subjekty, které se do zastupitelstva dostaly. Setkání zvolených zastupitelů nanečisto se proto v Bechyni bude konat právě dnes a Pavel Houdek věří, že pak už se k nové podobě radnice snad přiblíží. On sám je připravený bojovat o post starosty stejně jako jeho kolega Josef Mičan.

„Pokud k dohodě nedojdeme, tak se klidně stane, že ustavující zastupitelstvo bude ve hvězdách," naznačuje možný vývoj Josef Válek. Ani on coby lídr kandidátky ve své straně nevyhrál. O 121 hlasů ho porazila nejen bechyňská, ale také krajská zastupitelka Hana Filipová.

Radu má Bechyně pětičlennou a podle Josefa Válka by si místa měly rozebrat strany, které získaly tři a dva mandáty. Tedy SNK – ED, KSČM, Občané pro Bechyni a se dvěma mandáty ANO 2011 a Nezávislí s TOP 09. Ustavující zasedání mají naplánované na pondělí 10. listopadu.