Základní škola Františka Křižíka. Tak by se již příští rok v září mohla jmenovat dnešní základka v Libušině ulici. Nesla by jméno vynálezce a autora elektrifikované dráhy, který v Bechyni prožil kus svého života.

S nápadem na přejmenování přišla kantorka Pavlína Novotná, která na škole vyučuje výtvarnou výchovu a němčinu.
„Myšlenkou se zabýváme již dva roky, protože František Křižík je s Bechyní blízce spjatý. Dokonce nám před školou stojí jeho busta," sdělila zástupkyně ředitele školy Dana Hájíčková. Kromě sochy je u školy i Křižíkova vilová čtvrť, kde dodnes stojí vynálezcova vila.
Pavlína Novotná se s Křižíkovými potomky dokonce osobně setkala a když jim řekla o myšlence řekla, byli nadšení.

„Na konci školního roku jsme uspořádali výstavu o Bechyňce a otevírat nám ji pomáhala jeho vnučka," poznamenala Dana Hájíčková.
Jenže k přejmenování školy vede dlouhá cesta. Změnu v první řadě museli schválit zastupitelé. Přesný postup vysvětlila vedoucí bechyňského majetkoprávního odboru Anna Hrušková: „Nejdříve musíme získat čestný název, který uděluje ministerstvo školství. Abychom o něj mohli zažádat, musíme znát stanovisko krajského odboru školství a školní inspekce. Nakonec potřebujeme také získat souhlas potomků Františka Křižíka," nastínila Anna Hrušková.

Jak ale zmínila Dana Hájíčková, o souhlas v rodině se již postarala škola. Škola je právnickou osobou zapsanou v obchodním a školském rejstříku, musí se proto se změnou názvu upravit také zřizovací listina. „V ní se uvede název školy a znovu se požádá o zapsání do obou rejstříků. Je to běh na dlouhou trať. Ředitel školy chce nový název používat od příštího září. Předpokládám, že do té doby se nám podaří vyřídit veškeré potřebné dokumenty," uzavřela Anna Hrušková.

Názvy po slavných
Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor
• Francouzský pedagog a historik, nejvíce známý jako zakladatel moderních olympijských her.
Základní škola Bernarda Bolzana, Tábor
• Byl matematik, filozof a kněz německé národnosti. Narodil se a zemřel v Praze. Vystudoval piaristické gymnázium v Praze. Přes obrovský zájem o matematiku a filozofii se rozhodl pro studium teologie.