Dosavadní starosta Jaroslav Matějka svěřil  po 16 letech úřad města Pavlu Houdkovi z nového uskupení Občané pro Bechyni. Spolu se v pondělí večer před plným sálem kina utkali v tajné volbě. Pavel Houdek potvrdil avizované prognózy, že v Bechyni touží po změně. Na starostenský post ho vyslalo 11 z patnácti hlasů zastupitelů.

"Já jsem se změnou spokojený, očekávám od ní například větší přísun peněz a dotací do Bechyně. Myslím si, že by mohli být průhlednější a zastupitelstvo víc přístupné lidem. Ve městě bychom potřebovali opravit silnice a zajisté něco udělat s Alšovo jihočeskou galerií," ohodnotil za občany výsledek volby Jan Slípka mladší a naznačil, kde by radnice měla přidat.

Pavel Houdek šel na první ustavující zasedání s dohodnutou podporou od TOP 09, ANO a ČSSD, tedy jen s těsnou většinou osmi hlasů. Pokud budeme věřit v soudržnost SNK - ED Jaroslava Matějky, našel ještě tři hlasy i mimo koalici. "Jestli jsem je dostal od KSČM nevím, protože to byla tajná volba, ale již dříve existovaly náznaky, že bych ji mohl mít," zamyslel se nad třemi "volnými" hlasy pro svou podporu.

Nejdříve nově zvolenému starostovi zatleskal celý sál, pak mu gratuloval odstupující starosta Jaroslav Matějka. Potlesk neminul ani jeho. Byl mu odměnou za 16 let práce na radnici. "Bylo to složitých, ale strašně krásných šestnáct let. I přes dnešní výsledek, který pro mne není dobrý, mám Bechyni pořád rád a pořád je mým městem," loučil se s pozicí na úřadě, ve které mu byli, jak řekl, nesmírnou podporou a oporou všichni úředníci včetně tajemníka Františka Stacha.

"Bylo mi obrovskou ctí je všechny poznat, moc si toho vážím, bez nich bychom v Bechyni nedokázali to, co jsme dokázali," dodal Jaroslav Matějka. 

Nový starosta Pavel Houdek nyní věří, že i on si vytvoří stejně loajální tým. "Doufám, že budeme kopat na branku jako jeden tým," věří.

Zástupce starosta našel v Jiřím Rejlkovi z ANO, který se 11 hlasy stal uvolněným místostarostou a ve volbě porazil Hanu Filipovou, kterou do volby vyslala KSČM. Pětici radních ještě doplnili Jan Bakule, Ivana Pokorná a Josef Mičan.