Lidé v hmotné nouzi mají v Táboře na výběr pět ubytoven. Jen tři z nich ale přijímají i lidi přímo z ulice. Ačkoli jsou silné mrazy, nejsou plně obsazeny. Kromě ubytoven s celoročním a celodenním provozem funguje v Táboře i noclehárna pod hlavičkou G – centra, o niž je mezi bezdomovci největší zájem, protože na úhradu jim přispívá sociální odbor.

Kolik je míst
• ubytovna v Zavadilské ulici Tábor – 8
• Penzion Sport Maredův Vrch – 35
• ubytovna v Klokotech – 50
• ubytovna Černé mosty – 35
• ubytovna Jitřenka  S.Ústí - – více než 15

• azylový dům Tábor  – 59 

„Pobyt je jim hrazen a jen menší částku si doplácejí z dávek. Převážně sem přijdou na doporučení kamarádů, kteří jsou našimi klienty," říká Jiří Lutovský z táborského odboru sociálních věcí. Ten úzce spolupracuje také s Farní charitou i dalšími podobnými organizacemi.

V současné době je v Táboře zhruba padesát maximálně šedesát lidí bez domova, o většinu z nich je postaráno. Hlavním záchytným bodem pro muže je noclehárna v Zavadilské ulici, která může ubytovat až 12 lidí. 
K dispozici v opravených prostorách mají umývárnu, kterou ale mohou využívat 
i muži, kteří zde nejsou ubytováni. Z komerčních zařízení mají lidé bez příjmu na výběr ze tří penzionů.

„V současné době naší služby využívá sedm lidí bez domova a deset dalších samoplátců, kteří se dostali do obtížné situace," upřesnil Miroslav Nechyba, který provozuje penzion Sport na Maredově vrchu. V Soběslavi lidé z ulice podobnou ubytovnu nenajdou. Potvrdila nám to Jana Háková ze sociálně zdravotního odboru soběslavského úřadu.     „Jsme dost malé město, aby si mohli dovolit provozovat takové zařízení, které je dost finančně nákladné," zdůvodňuje. Soběslav navíc bezdomovectví moc netrápí.

Cesta k posteli a střeše nad hlavou ale může být krkolomná. Žadatel totiž musí splnit pro něj často nesplnitelné podmínky, aby o ubytování mohl žádat.
„Může se stát, že klient nemá doklady nebo trvalý pobyt v České republice, pak má problém získat sociální dávky a o to je složitější je se ubytovat," říká Jiří Lutovský.

Táborská nabídka pamatuje také na matky s dětmi. Těm je v krizových chvílích nápomocen azylový dům ve Vídeňské ulici. Ani tady to však není bez podmínek, délka pobytu je omezena na rok. Celkem je tady kolem 60 lůžek.

Některé ubytovny s poskytováním přístřeší i bezdomovcům skončily. Ostatní klienti si stěžovali na zápach. „Sociální případy ubytujeme, ale bezdomovce už ne," říká rozhodně Aranka Jindrová z penzionu U Černých mostů.
V této chvíli, kdy mrazy v noci klesají k dvaceti stupňům, jsou ubytovny v Čelkovicích a Kpt. Jaroše obsazeny již z 90 procent.
Přežít zimu pomáhají v Táboře terénní pracovníci, kteří každou středu lidem v nouzi v Klokotech vaří teplou polévku. K dispozici je také krizový šatník ve Vančurově ulici.

Daniela Krausová