Po půl roce, co byla restaurace vedle Strkovského zámku zavřena, ji Zuzana a Michal Šimíkovi 3. února znovuotevřeli. „Po měsíci fungování však přišel stop kvůli pandemii. Udělali jsme proto provizorní výdejní okénko a začali jídla také rozvážet. Mysleli jsme i na rodiče dětí, které nyní nemohou do školy,“ vysvětlila s tím, že mají speciální menu.

PODNIKÁNÍ V OHROŽENÍ

Z hlediska provozu je to pro ně současná situace jako pro mnoho dalších likvidační. „Rozhodně se nevzdáváme, rozhodli jsme se pomáhat, jak můžeme. Navíc jsme se rozhodli ocenit práci bezpečnostních složek a mají u nás teplé nápoje jako čaj, kávu, čokoládu a další zadarmo,“ dodala Zuzana Šimíková.

Ve volných chvílích začali společně s dalšími členy týmu pro veřejnost šít ochranné pomůcky. „Napadlo nás tímto způsobem pomáhat. Vzali jsme vše, co bylo doma a pustili se do práce,“ naznačila vyučená dámská krejčová. „Na mateřské mi manžel koupil šicí stroj, který nyní našel dobré využití,“ dodala.

ROUŠKY ROZDÁVAJÍ

Teď už se do práce zapojili i lidé z okolí, vozí materiál jako cíchy, látky, gumičky a provázky. Celkem se na výrobě roušek a odbavení zájemců o ně podílí pět lidí. „Šiji já, kolegyně Hanka Pokrupová, Anděla Wallová a má dcera Veronika Singhová špendlí, žehlí a stříhají, manžel Michal se stará o objednávky, odpovídá lidem přes sociální síť a vaří,“ upřesnila. Denně se činnosti věnují i 12 hodin, různě barevné roušky lidem rozdávají. "Během dne je to i sto kusů, jak stíháme našívat. Vyzvedávají si je místní a z nejbližšího okolí, ale byli tady lidé také až Tábora,“ dodala na vysvětlenou.

POMOC SE HODÍ

Ocení jakoukoliv materiální pomoc. „Když nám lidé dají materiál nebo pomohou rozdat roušky mezi lidi, budeme moc rádi. Je velký problém, že babičky a dědečkové se nemají, jak dostat k informacím na internetu. Bylo by skvělé například ke každému důchodu přidat dvě roušky,“ uzavřela nápadem. Ušité roušky jsou podle Zuzany Šimíkové třeba vyprat na 90 stupňů a vyžehlit. „Střihy máme různé, inspiraci jsme našli na internetu nebo od naší kolegyně,“ uzavřela.

Jak se zapojit:

Zájemci o pomoc, dobrovolníci i ti, co potřebují roušky se mohou ozvat na telefonní číslo 604 874 515, facebook nebo je zastihnout přímo v restauraci denně od 10 do 20 hodin.