Amra, majitelka paneláků ve Veselí, se už v minulosti neblaze proslavila kvůli vystavování svých nájemníků hrozbám, že zůstanou bez tepla. Zálohy za ně Veselským službám neodvádí. Teď se snaží dostat do lepšího světla. Zatím je ale jen u zbožného přání.

„Je jasné, že firma nemůže platit své závazky, pokud v domech žijí neplatiči, kteří ji vysávají," hájí firmu, za niž vystupuje Anthony Maurice Seddon a jejímž spolumajitelem je kyperská společnost, správkyně domů v ulici Pod Markem Pavla Rodenová.
V současné době hledá nájemníky pro dvacet volných bytů. Zájem má o řádné platiče. „Koukáme především na to, jestli člověk pracuje. Pokud ano, bude mít na nájem 
a nebudou vznikat problémy. Mezi zájemci o bydlení rádi vidíme mladé rodiny," říká 
k podmínkám přijetí Pavla Rodenová s tím, že koncem roku by se rádi pustili do oprav paneláků.

„Je jasné, že firma nemůže platit své závazky, pokud 
v domech bydlí neplatiči."Pavla Rodenová

Chtějí zateplovat, opravit střechy, vyměnit okna. Smlouvu na dodávku energií mají s Veselskými službami jen do konce června, protože problém s placením Veselským službám za energie stále přetrvává.
„Firma neustále slibuje úhradu veškerých dlužných částek, které v této chvíli přesahují hranici půl milionu. Od začátku roku se ale splácení ještě zhoršilo," potvrdil jednatel Veselských služeb Jaroslav Benda.
V květnu 2013 zastavil výrobce do domů na tři dny dodávku teplé vody. Zůstalo bez ní 90 nájemníků. V té době tedy prověřovali, že by lidé platili zálohy přímo dodavateli. Plán ale nevyšel. 

Nájemníci totiž platili včas, ale firma peníze nezvládala přeposílat tam, kam skutečně patřily. Zamýšlenému řešení se postavil do cesty zákon.
„Ze zákona to nejde nastavit tak, aby lidé platili přímo nám. Vlastníkem objektů je soukromá firma, takže by se nájemníci museli s ní domluvit a řešit to přes vlastníky," objasnil Jaroslav Benda postavení nájemníků.
Společnost Amra však nyní tvrdí, že se snaží platby za energie posílat v termínech a přispět k tomu má to, že se zbaví neplatičů. Vystěhované lidi si nahrazuje novými, podle ní spolehlivějšími nájemci. Z častého střídání a stěhování ale zdejší lidé nejsou nijak nadšení.
„Sousedské vztahy jsou tu víceméně dobré, jen ve dvou domech bydlí takoví sociálně slabší lidé a pak romské rodiny," potvrdila Kateřina Trsková, která tu žije už tři roky. Dle jejích slov je někdy na ulici slyšet křik a rámus.

Právě o dvou domech s problémovými obyvateli mluví vrchní strážník městské policie Radoslav Virt. „Za poslední rok se situace příšerně zhoršila. Neustále řešíme nějaké výtržnosti, narušování veřejného pořádku nebo nočního klidu. Ti, kteří se sem nově přistěhují, se neumí chovat a dělají problémy. Zanechávají nám zde i černé skládky nepořádku z bytů," rozčiluje se nad neutěšenými poměry Radoslav Virt.
Podle něj jsou to v podstatě lidé zvyklí na kočovný život. Nikde si je moc dlouho nenechají. A oni většinou jen za sebou zavřou. Zbylé věci v bytu pak musí Amra zákonem danou lhůtu skladovat. 

Autor: Veronika Gigalová