Husův park v Táboře, okolí supermarketů, ulice 
v historickém centru, na Novém Městě či Sídliště nad Lužnicí. Ve všech těchto lokalitách by už brzy mohl platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Radní návrh vyhlášky už připravili. Ještě ho musí posvětit zastupitelé.

„Slibujeme si od ní to, že by mohla být vhodným nástrojem pro řešení některých potíží s bezdomovci," řekl tajemník Městského úřadu v Táboře Lubomír Šrámek. Vedení města ji zpracovalo
s městskou policií a společně vytipovali nejproblémovější lokality.

Táborská radnice na rozdíl od jiných měst však dlouho odolávala, aby vyhláškuvytvořila. Nakonec se k tomuto kroku odhodlala.

„Zvýšil se počet lidí, kteří na veřejnosti pijí alkohol a navíc někteří z nich pod jeho vlivem obtěžují kolemjdoucí. Na druhou stranu zkušenosti z jiných měst svědčí o tom, že vyhláška má své opodstatnění," vysvětlil starosta Jiří Fišer důvody, které vedly město ke zřízení vyhlášky. Sám byl vždy zastáncem liberálních řešení. Věří, že je to jedna z cest, jak lze ochránit lidi, kteří se ve městě pohybují.

Deník proto v úterý několik z nich oslovil, aby zjistil, co si o vyhlášce myslí. Lidé jsou spíše skeptičtí. „Podle mě vyhláška nepomůže. Bezdomovci na veřejných místech budou pít dále," je přesvědčená Hana Neubauerová z Tábora.

Lidem, kteří by vyhlášku porušovali, by hrozila pokuta ve výši tisíc korun. Těm, kteří by zaplatit nemohli, by strážníci alkohol sebrali.

Vyhláška už funguje v Soběslavi a město si ji chválí. „Od té doby, co platí, nemáme problém s opilci například na nádraží či náměstí," zhodnotil místostarosta Vladimír Drachovský.

Jedním z míst, kde se tito lidé shromažďují, je park U Popraviště nedaleko Pražského Sídliště. Místní si na přítomnost bezdomovců často stěžují. „To, co si dovolují, překročilo veškeré hranice. Nejenže tu okupují lavičky u jezírka s hrošíky, ale dokonce si tu rozdělali oheň," rozčiloval se v srpnu jeden z obyvatelů sídliště, kterému vadí také to, že jsou často opilí a vulgárně pokřikují na kolemjdoucí.

Městští strážníci

Situaci kolem bezdomovců sledují i strážníci. Kontrolují je na místech, kde se nejčastěji zdržují a většinu z nich znají jménem. V Táboře na ulicích jich žije kolem dvaceti. „Pokud na veřejném místě způsobí nepořádek, donutíme je, aby po sobě uklidili. Až bude platit nová vyhláška, budeme jim moc sebrat lahve s alkoholem. To je pro ně větší trest než pokuta, na kterou stejně nemají peníze," řekl nedávno velitel strážníků Petr Svoboda.

Vyhláška má však i stinné stránky. Dotkne se totiž také veřejných akcí, kde se běžně alkohol konzumuje. „Nejznámější kulturní akcí, kterou toto postihne, jsou například Táborská setkání. Organizátoři si však budou moci požádat o výjimku ze zákazu, která se bude vázat buď k místu, například restaurační předzahrádce, či k času, což je Silvestr a Nový rok," doplnil starosta Jiří Fišer.
Datum, kdy začne vyhláška platit, určí zastupitelé, pokud ji na dalším jednání schválí. 

Lucie Janečková