Čím se lze nakazit od psa a kočky? Jak se chránit a přitom s nimi zůstat v úzkém kontaktu?
Důrazně je třeba dbát na osobní hygienu. Zvířata mohou být zdrojem bakteriální, parazitární, plísňové, případně i chlamydiální infekce. Doporučené je preventivní odčervování.

Může pes trvale žrát kočičí konzervy a naopak?
Hlavní roli hraje kvalita konzerv, protože nejdražší komponentou konzervy je maso. Kočka má jiné nutriční požadavky na výživuz hlediska obsahu aminokyselin, jako je např. taurin, a je třeba respektovat druhové rozdíly. Krátkodobá či občasná konzumace nepůsobí zdravotní problémy. Mnohdy je u psů doporučována na rozkrmení. U kočičích konzerv bývá ve vyšších procentech zastoupená masová část. Naopak není vhodné krmit kočky psím krmivem dlouhodobě.

Jak bezbolestně zhubnout 11letou jezevčici, která už pohyb nezvládá?
Na trhu je řada redukčních krmiv se sníženým obsahem energetické složky. Je třeba dodržovat důsledný režim, krmit pouze dietní krmivo stanovenou krmnou dávkou na jeho optimální hmotnost, nikoli současnou. Patnáctikilový jezevčík nemůže být krmen na 15 kilo, ale na 10. A žádné pamlsky od stolu!

Jak je to s toxoplazmózou a těhotnými ženami? Za jakých podmínek mohou mít kočku?
Při dodržení základní osobní hygieny lze chovat kočku i v době těhotenství a po něm. Za prvé kočky vylučují spory obsahující toxoplazmu pouze krátké období svého života. Za druhé toxoplazma se stává pro člověka nebezpečnou až po 24 hodinách od vyloučení ve výkalech. Každý den čistit kočičí záchod a oplachovat si ruce! Daleko větší nebezpečí pro těhotné skrývá práce na zahradě, kdy do záhonů vykonávají potřebu cizí venkovní kočky. Proto je nutné zeleninu o ovoce důkladně opláchnout. K nákaze může dojít též při konzumaci tataráku.

Jak nejlépe vytahovat klíšťata psům a kočkám?
Lépe je chránit zvíře před klíštětem a vyčesávat a prohlížet srst po procházce. Pokud dojde k přisátí, odstranit do 24 hodin, aby nedošlo k přenosu parazitárních onemocnění na zvíře. Technik je řada. Koupit lez kleště či háčky, které mi lépe vyhovují. A hlavně: klíště odstranit celé a místo vydezinfikovat. (zz)

Celý ON-LINE rozhovor s veterinářkou Veronikou Krepsovou ZDE