Právo je však jednou věcí, druhou je reálná schopnost. A tu ovládají peníze. Hokejový klub si za sebou táhne dluh kolem 15 milionů. Fanoušci dobře tuší, že to už je smrtelná cifra a že je třeba zabojovat.

Sesbírali 1262 podpisů pod petici Za záchranu táborského hokeje. Trochu nepřesný titulek, neboť mužský hokej jako takový v ohrožení není, má radnici vybídnout k záchraně první ligy. „Chtěli bychom, aby se aktivně zapojila například tím, že by pomohla sehnat sponzory nebo se stala minoritním vlastníkem klubu,“ ilustruje své představy organizátor petice Martin Bánský. Tři miliony, které z městského rozpočtu na první ligu šly, jsou podle něj dobré, leč nedostačující. „Patnáct let Tábor o postup bojoval, teď je jasné, že to stojí peníze. Je ale třeba si uvědomit, že hokejisté nabízejí pětadvacet večerů zábavy pro celou rodinu, zatímco Táborská setkání trvají jen jeden víkend,“ dodává Bánský.

Takto před rokem popisoval článek v TD problémy HC Tábor s.r.o. Zůstalo však jen u zbožného přání.

Hokejový klub žádal táborské zastupitele o čtyřiadvacet milionů, rozložených do čtyř let. Peníze z městské kasy na vyrovnání dluhu a záchranu první ligy však zastupitelé neschválili. Jejich rozhodnutí ovlivnila i zkušenost z minulosti. Hokejový klub totiž získal od města tři miliony korun za podmínky, že si sežene generálního partnera a na svém účtu ve stanoveném termínu doloží sumu dvou milionů korun. Jenže sponzorská firma peníze neposkytla. Peníze se sice na účtu objevily, ale jen na oko. Okamžitě totiž zase zamířily zpět vkladateli. Případ řešila policie. Šetření kriminalistů neprokázalo porušení zákona. „Případ je tak odložen,“ doplňuje po roce mluvčí táborské policie Miroslav Doubek.

Dluhy nakonec stáhly první ligu v Táboře ke dnu. Klub upadl do insolvence a prvoligoví hokejisté museli jinam. Nově složený tým nastoupil v krajském přeboru a začal od nuly pod hlavičkou občanského sdružení, které do té doby zaštiťovalo jen mládež. „Náklady na letošní sezonu jsme hradili z peněz od sponzorů. Naším cílem je postoupit do druhé ligy. Uvidíme, jestli uspějeme. Sezonu uzavřeme v plusových číslech, ale na konečnou bilanci je nutné počkat, protože ještě nevíme, kolik budeme hrát zápasů,“ říká Miroslav Volena, který má tým na starosti.

Po uzávěrce novin totiž táborští hokejisté nastoupili k druhému zápasu krajského finále. Pokud vyhráli, zajistili si rozhodující duel, který je posune do dalších bojů o druhou ligu.

Dluhy z minulosti ale zdědily i týmy táborské mládeže. K oddlužení jim pomohla půjčka a dotace od města.

„Nyní jsme bez dluhů. Město nám poskytlo ještě částku čtyři sta tisíc, která se ušetřila za provoz ledu,“ hodnotí hospodaření ředitel oddílu Miroslav Smetana.