„Jako první byli dnes na místě tragické události ve Vrútkách policisté z obvodního oddělení Martin-východ. Jakub a Tomáš nemají ještě ani 30 let a dohromady odsloužili v policejním sboru necelých sedm roků. Délka služby je v jejich případě jen číslo. Dnes před polednem se zachovali jako profesionálové a do puntíku naplnili heslo pomáhat a chránit,“ napsala slovenská policie na svém facebooku.

Dvaadvacetiletý útočník při pokusu proniknout do školní budovy rozbil sklo dveří a napadl školníka, v čemž se mu snažil zabránit učitel a zástupce ředitelky Jaro Budz. Toho útočník smrtelně zranil bodnou ranou a pokračoval do prostor školy, kde stihl napadnout ředitelku a dva žáky. 

Základní škola ve slovenské obci Vrútky
Bývalý žák na slovenské škole pobodal ředitelku i děti. Policie jej zastřelila

Po útoku se pokusil z místa činu utéci. Právě dvojice mladých policistů však agresora dopadla. „Za pachatelem tohoto otřesného činu se rozběhli s vědomím rizika, ale s povinností, která je součástí jejich poslání nejen ve službě, ale i mimo ni. V co nejrychlejším možném čase eliminovali pachatele za cenu vlastního zranění. Jen díky jejich rychlé reakci nedošlo k dalším obětem na životech,“ vyzdvihuje zásah Policie SR.

„Nejen vedení a další nadřízení, ale celý policejní sbor je hrdý na Jakuba a Tomáše. Jste vzorem pro další mladé policisty, ale i občany, kteří nad prací u policie uvažují. Přejeme vám rychlé uzdravení a brzký návrat do služby, protože když budete v terénu vy, občané Slovenska budou vědět, že se na vás mohou spolehnout,“ uzavírá slovenská policie.

Matovič navrhne zesnulého učitele na státní vyznamenání

Slovenský policejní prezident generál Milan Lučanský vyjádřil úctu a respekt také dvojici zaměstnanců školy, kteří neváhali na ochranu svých žáků a kolegů nasadit vlastní životy. Jedním z nich je zavražděný zástupce ředitelky Jaro Budz, druhým pak školník, který se pachatele na útěku vydal pronásledovat. Oba muže Lučanský označil za hrdiny.

„Hrdinu a obyčejného člověka - skvělého učitele Jaroslava Budze, který dnes obětoval vlastní život, aby zachránil životy jiných, oficiálně navrhnu paní prezidentce na udělení státního vyznamenání in memoriam,“ informoval ještě ve čtvrtek na svém facebooku slovenský premiér Igor Matovič.