Matovič na nedělní tiskové konferenci neuvedl, kdy podá demisi, ke které ho již dříve vyzvaly menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Za lidi. „Na předsednictví hnutí OĽaNO jsem navrhl takový postup, aby došlo k výměně mezi mnou a Eduardem Hegerem ve vládě," oznámil. 

Stávající slovenský premiér rovněž uvedl, že od koaličních partnerů už nebude požadovat splnění žádné z podmínek, které si před týdnem stanovil pro svou demisi.

Slovenský premiér Igor Matovič
Matovičovi se hroutí vláda. Odešla polovina ministrů a jedna z koaličních stran

„Vítám tento krok Igora Matoviče, kterým se ukončí krize v koalici, kterou jsme nechtíc traumatizovali celé Slovensko. Plně podporujeme nového pana premiéra Hegera. Má sedmnáct poslanců z hnutí Jsme rodina a tato podpora mu byla vyslovena,“ reagoval na Matovičovo oznámení předseda strany Jsme rodina Boris Kollár. 

Možný budoucí slovenský premiér Heger, který je známý svým umírněným vystupováním na veřejnosti, ohlásil, že chce získat podporu i stran Za lidi a SaS. "Pokud podporu získám, oslovím paní prezidentku se žádostí o setkání, abychom se dohodli na dalším postupu," řekl Heger před novináři ještě předtím, co SaS v reakci na zmíněné oznámení Matoviče v tiskovém prohlášení uvedla, že je připravena se vrátit do vlády.

Vznikne nový kabinet? 

Rezignace premiéra znamená podle ústavy pád nynější vlády, stávající čtyřčlenná koalice však možná bude pokračovat a vytvoří nový kabinet. V případě výměny kabinetu hlava státu podle ústavy nejprve přijme demisi Matoviče a následně jmenuje jeho nástupce. Na návrh nového premiéra by pak prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala členy nového kabinetu.

Dřívější hlavně personální požadavky Matoviče vůči koaličním partnerům blokovaly jednání o vzniku nové vlády. Matovičovo hnutí například nechtělo, aby se do příštího kabinetu vrátil šéf SaS Richard Sulík, který během vládní krize rezignoval z funkce ministra hospodářství.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Sputnik způsobil na Slovensku vládní krizi. Zatím se s ním ale očkují pouze myši

Naopak, Matovič chtěl být členem nové vlády, podle kolegů plánoval obsadit zatím nevytvořené křeslo vicepremiéra pro boj proti korupci. S takovým postupem ale nesouhlasila SaS, která stáhla z vlády kromě Sulíka i další dva ministry a pozastavila účast v koalici, dokud Matovič nepodá demisi. 

Dlouhodobý spor

Sulík a Matovič jsou v dlouhodobém vzájemném sporu v souvislosti s řešením koronavirové krize. SaS tvrdí, že Matovič kvůli svému konfrontačnímu způsobu vedení politiky není osobnostně, manažersky ani komunikačně s to vést zemi.

Matovič ještě v sobotu zmiňoval možnost pokračování koalice bez SaS, taková vláda by ale měla jen těsnou většinu ve sněmovně a tento postup se navíc nezamlouval straně Za lidi.