Horská střediska hlásí: Na nápor tisíců lyžařů, kteří v plném počtu vyrazí na sjezdovky, jsme připravena.

„Dovoluji si říct, že co se týče přípravy, je situace ještě lepší než loni,“ řekl Deníku Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek ČR.

Internet se vyplatí

Jeho organizace zanalyzovala ceny skipasů ve 35 největších tuzemských areálech. Vyšlo jí, že průměrná cena jednodenní permanentky v hlavní sezoně činí 599 korun pro dospělého a 428 korun pro dítě. Proti loňsku je to zhruba o dvacetikorunu více.

„Zvýšení je to velmi mírné, ani zdaleka neodpovídá růstu cen energií nebo mzdových nákladů,“ tvrdí Knot.

Vánoční trhy. Ilustrační foto.
Za kolik na svařák? Nejdražší je v Praze, v menších městech vyjde na polovic

Lyžaři navíc dle asociace mohou výrazně ušetřit, pokud si nakoupí skipasy přes internet. Tuto možnost nabízí rok od roku více areálů.

Třeba v nejdražším tuzemském středisku, tedy Špindlerově Mlýně, zaplatí dospělý za celodenní permanentku na pokladně rovných 1000 korun, ale když si ji objedná přinejmenším tři dny předem na internetu, vyjde ho na 820 korun.

Stěhování v okresech. Ilustrační foto.
Lidi se stěhují především do středních Čech. A utíkají ze severu Moravy

Asociace i letos propaguje projekt Czech Skipass, což je celosezonní permanentka, která platí ve 23 skiareálech s celkovou délkou sjezdových tratí 215 kilometrů. U ní se cena neměnila, zůstává tedy na 11 tisících pro dospělého a 8 tisících pro dítě.

„Na letošní sezonu mají držitelé Czech Skipassu k dispozici o 25 km více sjezdovek a zvýšil se komfort pro zákazníky, protože došlo k dalším výměnám starších vleků za nové lanové dráhy,“ podotýká Knot.

Kdy bývá nejvíc sněhu

Jak dlouho sníh na horách vydrží? Minulá sezona trvala 113 dní, z toho 36 dnů vlekaři zasněžovali.
A kdy se vyplatí vzít dovolenou?

Ilustrační foto
Onemocníte rakovinou? Deník zmapoval nejzamořenější okresy Česka

„Nejvíc sněhu leží na našich horách na přelomu února a března. Je již nahromaděný za celou zimu, většinou v sobě obsahuje velké množství vody, má tedy velkou hustotu,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Nejvyšší sněhová nadílka nicméně byla na tuzemských horách zaznamenána už před více než sto lety: v roce 1911 činila na beskydské Lysé hoře 491 centimetrů.

Stěhování v okresech. Ilustrační foto.
Lidi se stěhují především do středních Čech. A utíkají ze severu Moravy

Zdroj: Deník Data