Mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka označil podnět za absurdní, Klaus podle něj neudělal nic špatně. Devětasedmdesátiletý exprezident byl na koronavirus pozitivně testován 23. února, uzávěra Trutnovska platila od 12. do 28. února.

"Hygienická stanice hlavního města Prahy nám zaslala podnět ke spáchání přestupku panem Václavem Klausem starším. K přestupku mělo dojít tak, že v únoru vycestoval z Prahy, překročil hranice uzavřeného okresu a jel do svého bytu v Černém Dole," uvedl tajemník Městského úřadu ve Vrchlabí Pavel Řehák.

Bývalý prezident Václav Klaus (na snímku z 12. listopadu 2020).
Václav Klaus byl dlouho v zavřené restauraci: Můžu jít, kam chci

Vrchlabský úřad se nyní bude případem zabývat. "Musíme prověřit, jestli k přestupku opravdu došlo. Budeme zjišťovat, jestli překročení hranice okresu Trutnov bylo důvodné nebo nedůvodné. Následně vyhodnotíme, jestli se jednalo o přestupek či nikoliv. Maximální pokuta je v tomto případě do dvaceti tisíc korun. V případě prokázání viny se by jednalo o porušení krizového opatření vlády," upřesnil Pavel Řehák.

Městský úřad má podle něj zákonnou lhůtu jeden rok na projednání přestupku. Tak dlouho řešení případu bývalého prezidenta trvat nebude, ačkoliv přestupkové oddělení ve Vrchlabí je dost vytížené. 

Hygienici po pozitivním testu na koronavirus prověřovali, s kým a kde se bývalý prezident poslední dny před testem stýkal. Z informací od Klausovy ochranky zjistili, že byl v Černém Dole na Trutnovsku. Vládní opatření neumožňovalo pobyt lidí na území okresu těm, kdo tam nemají trvalý pobyt. Ze zákazu bylo několik výjimek, které se týkaly například cesty do práce, pobyt na chatě či víkendovém bytě neobsahovaly.

Kontrola policejní hlídkou

Mluvčí Institutu Václava Klause webu řekl, že podnět hygieny je "tragikomický doklad absurdity dnešní doby". Podle Macinky Klaus neudělal nic špatně. Než se vydal do svého horského apartmánu, obrátil se na krajskou hygienu v Královéhradeckém kraji a ptal se, za jakých podmínek se smí do Černého Dolu vydat. Dozvěděl se, že musí mít s sebou výpis z katastru, že mu byt patří.

Podle mluvčího kvůli tomu cestu o týden odložil, aby si dokumenty stihl opatřit. "Při vjezdu na území okresu Trutnov byl dokonce kontrolován policejní hlídkou, která zmiňované dokumenty na místě prověřila," řekl webu Macinka. Kritizoval i to, že trasováním hygienici nehledají jen další nakažené, ale skrytě pátrají i po přestupcích.

 

Klaus v minulosti několikrát vystupoval na veřejnosti bez roušky nebo jiné ochrany obličeje. Kvůli říjnovému vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze dostal na konci ledna pokutu 10 tisíc korun od pražské hygienické stanice. Proti rozhodnutí podal odpor.

Z videa zachycujícího zásah strážníků v Uherském Hradišti
VIDEO: Tvrdý zásah proti muži bez roušky. Strážníci jsou zatím mimo službu

V lednu se pak zúčastnil protestu na Staroměstském náměstí, kde bylo několik tisíc lidí. Mimo jiné se bez roušky fotografoval s ostatními účastníky demonstrace. Svůj odpor proti vládním protiepidemickým opatřením Klaus v minulosti označil za formu občanské neposlušnosti.

Bývalému prezidentovi skončila minulý týden v pátek povinná karanténa kvůli jeho nákaze koronavirem. Kromě vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se léčil doma běžně dostupnými medikamenty.