Sečíst se šlo od 27. března jednoduše z pohodlí domova bez kontaktu s jakýmkoliv úředníkem - elektronický formulář byl v termínu Sčítání 2021 zpřístupněn na webu Scitani.cz nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Ta je dostupná i na App Store i Google Play. Lidé mohou formulář vyplnit nejen za sebe, ale i za celou domácnost a své blízké.

Sčítání lidí 2021 začíná o půlnoci z 26. na 27. března. Kvůli covidu proběhne primárně online pomocí elektronického formuláře nebo mobilní aplikace. Lidé budou mít možnost využít také listinný formulář.
Sčítání lidu 2021: Majetek už statistiky nezajímá, formulář se během let změnil

„Český statistický úřad upravil podobu sčítání s ohledem na pandemickou situaci. V souladu s požadavky hygieniků byla přijata zásadní opatření, jež umožňují, aby sčítání proběhlo v řádném termínu, a to především bezkontaktně a bezpečně. Všechny tyto změny byly projednány a schváleny na zasedání Ústředního krizového štábu,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Listinný formulář

Kdo se z jakýchkoliv důvodů nestihl "sečíst" online, musí vyplnit listinný formulář (vyplněný vzor formuláře ZDE). „I tento způsob odpovídá přísným protiepidemickým požadavkům. Sčítací komisař při roznosu formulářů pouze zazvoní a vyčká na váš příchod venku před vaším domem, podobně jako při doručování doporučených poštovních zásilek. Bezvýhradně přitom dodržuje aktuální hygienická opatření a bude vybaven respirátorem a dezinfekcí. Navíc má negativní test na koronavirus,“ sdělil Ondřej Škorpil, ředitel úseku rozvoj a technologie České pošty, která má tuto fázi sčítání na starosti.

Vyplněný listinný formulář v odpovědní obálce lze do 11. května odeslat poštou nebo odevzdat na určených kontaktních místech. 

Sčítání se nevyhne ani cizincům žíjícím v Česku. Jde přibližně o 635 tisíc osob s cizím státním občanstvím s výjimkou diplomatů a těch, kteří budou v republice pobývat méně než 90 dnů. Formulář tedy nemusí vyplňovat zahraniční turista ani příbuzný, který je v ČR na návštěvě po dobu kratší než tři měsíce. Avšak například zahraničního studenta z programu Erasmus se Sčítání 2021 týká.

O volebním zákoně se i nadále vedou vášnivé diskuze.
Spor o volební zákon: Bendovu návrhu chybí většinová podpora

Formulář v sedmi jazycích

„Kromě češtiny je elektronický sčítací formulář dostupný i v sedmi dalších jazycích, konkrétně v angličtině, němčině, polštině, ruštině, ukrajinštině, vietnamštině a romštině. Jednotlivé jazykové verze lze při vyplňování formuláře kdykoliv snadno měnit,“ vysvětlil předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Listinné formuláře jsou k dispozici pouze v českém jazyce. Na vyžádání u sčítacího komisaře či na všech kontaktních místech sčítání však budou pro zájemce připraveny tištěné překlady, které poslouží jako pomůcka k vyplnění originálního formuláře v češtině.

S vyplňováním sčítacích formulářů může všem zájemcům pomoci speciálně zřízené Kontaktní centrum Sčítání 2021. Je v provozu už od 12. března denně od 8 do 22 hodin, včetně sobot, nedělí i svátků na kontaktních linkách 840 304 050253 253 683. Na kontaktní centrum lze pokládat dotazy také prostřednictvím e-mailu dotazy@scitani.cz  a chatu ve virtuální poradně Sčítání 2021.