Neuběhla ani půlminuta, co se naposledy Českem rozezněla siréna sanitky, a záchranáři startovali další vůz, aby vyrazili na pomoc lidem v nouzi.

Zdroj: Redakce

Zdravotní záchranné služby v loňském roce zaznamenaly další rekord v řadě: pomohly více než milionu pacientů během 1 133 549 výjezdů.

Sirény sanitek tak v českých, moravských a slezských městech či vesnicích houkaly v průměru každých 28 sekund. Aneb zachraňovat jich vyrazilo 129 každou hodinu.

Nejčastěji ve Středočeském kraji, v Praze a v Moravskoslezském kraji – což je logické vzhledem k velikosti regionů i hustotě tamních silnic. Nejméně zásahů naopak zaznamenali dispečeři na Karlovarsku, na Vysočině a v Královéhradeckém kraji.

„K jednomu pacientovi často zamíří nejen posádka rychlé zdravotnické pomoci, ale i vozidlo s lékařem v takzvaném systému rendez–vous,“ vysvětluje rozdíl mezi počtem výjezdů a ošetřených pacientů Marek Slabý, prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR.

Taxi do špitálu

Sanitky mají ze zákona povinnost poskytovat především přednemocniční péči lidem se závažným postižením zdraví nebo v případě ohrožení života.

Svatba. Ilustrační foto.
Ženiši a nevěsty z dovozu: ženy si berou Němce a Brity, muži Ukrajinky a Rusky

Když se vyhodnotí statistiky za posledních deset let, vyplyne z nich, že počet výjezdů vzrostl skoro o 400 tisíc. Znamená to, že se Češi ocitají mnohem častěji v ohrožení života? Experti tvrdí, že nikoli. Stále totiž přetrvává nešvar, kdy si lidé volají sanitku jako „bezplatný taxík“ do nemocnice.

„Tato služba je nadužívaná, supluje nedostatečnou dostupnost primární péče v řadě regionů České republiky a samotnými občany je bohužel vnímána jako kdykoli dostupná bezplatná zdravotní služba umožňující rychlý přístup do jakéhokoli zdravotnického zařízení,“ poznamenává Slabý.

Zemědělská půda mizí kvůli továrnám i skladům. Ale především kvůli bytům

Nebezpečné úrazy

Když už sanitky vyrazily za lidmi se skutečně závažnými zdravotními obtížemi, nejčastěji se jednalo o úrazy – vloni to bylo 215 tisíc případů.

Následovala asistence u dopravních nehod a pomoc lidem s cévními mozkovými příhodami i infarkty.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Silnice smrti. Kde v posledních letech umírali při nehodách lidé nejčastěji

Záchranáři také resuscitovali téměř osm tisíc lidí se zástavou oběhu.

V 91 tisících případech pak posádky sanitek spěchaly pomoct dětem a mladistvým.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř