„Za stávajících okolností není žádné řešení dobré a rozhodně ne pro všechny,“ zahájil tiskovou konferenci prezident Petr Pavel. „Zákon snižující valorizaci penzí jsem se rozhodl podepsat, mám však stále pochybnosti o tom, zda není v rozporu s Ústavou,“ oznámil o několik minut později svoje rozhodnutí.

Vláda i opozice měly podle Pavla dostatek relevantních argumentů. „Právním námitkám opozice rozumím, protože je přesvědčena, že vláda prosadila zákon způsobem, který je protiústavní. A to hned ze dvou důvodů, jedním je retroaktivita, druhým proces legislativní nouze, který byl skutečně použit sporným způsobem,“ konstatoval prezident a dodal: „Dávám ale za pravdu i vládě, protože její argumenty hovoří o tom, že zpomalení růstu penzí je za stávající situace nezbytné.“

Prezident Petr Pavel slíbil podepsat kontroverzní zákon o valorizaci důchodů. Přinášíme přehled, co to bude znamenat. Ilustrační foto.
Valorizace důchodů přehledně: Pavel podepíše. Co to znamená a jak se změní penze

Pavel má výhrady i kvůli tomu, že vláda premiéra Petra Fialy o celé záležitosti nedostatečně komunikovala a potřebné peníze na mimořádnou valorizaci penzí nezahrnula státního rozpočtu, přestože na to byla upozorňována. 

Český prezident je tak přesvědčen o tom, že spornou vládní novelu o nižší valorizaci penzí musí posoudit Ústavní soud. Pokud by ústavní stížnost nepodalo opoziční hnutí ANO, jež tento krok již dříve avizovalo, obrátil by se Pavel na soud sám. 

Kalkulačka valorizace důchodů:

Schillerová: Jsem zklamaná 

K tomu ale pravděpodobně nedojde. „Můj komentář je jednoduchý: jsem zklamaná,“ reagovala na rozhodnutí českého prezidenta předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. „Co zbývá, než vzít to na vědomí, hnutí ANO se stoprocentně obrátí na Ústavní soud.“

„S rozhodnutím prezidenta nesouhlasím, ale respektuji ho. Podáme stížnost k Ústavnímu soudu. Argumentů máme dost. My stojíme na straně všech, kteří věřili státu, že když poctivě platí odvody, tak pak dostanou, na co mají zákonný nárok. Společnost je rozdělena zase o něco více,“ napsal následně na twitteru místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Na možnost posouzení novely Ústavním soudem již zareagoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Jsem přesvědčen, že u Ústavního soudu dokážeme obhájit záležitosti okolo způsobu projednávání nižší červnové valorizace penzí i záležitost retroaktivity,“ prohlásil.

Sporná vládní novela 

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun. Kabinet snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech. 

Český premiér Petr Fiala.
Proč politikům platy rostly a na důchody se sáhlo? Fiala: Jde o jiný mechanismus

Představitelé opozičního hnutí ANO tvrdí, že snížení mimořádné valorizace důchodů je protiústavní, protože nárok na vyšší penze již důchodcům vznikl a návrh vlády je tak retroaktivní. Návrh také podle nich vůbec neměl být projednáván ve stavu legislativní nouze.

Rozhodnutí prezidenta předcházelo schválení novely v Senátu i Sněmovně. V případě, že by se ji Pavel rozhodl vetovat, Sněmovna by jeho postoj nejspíše nestihla přehlasovat včas.