Nedostatek míst v domovech pro seniory nebo léčebnách dlouhodobě nemocných, ale hlavně pocit zodpovědnosti a touha se o ně postarat. To jsou hlavní příčiny toho, proč se lidé rozhodnou postarat o nemocné příbuzné či starého rodiče v okamžiku, kdy sami nezvládají každodenní věci spojené s péčí o sebe či domácnost. Podle odhadů Dakonie Českobratrské církve evangelické je takzvaných neformálních pečujících v Česku asi milion.

Supermarket, nákup, potraviny, roušky.
Koronavirus připravil Čechy o peníze. Mnozí mají menší příjmy a žádné úspory

Potýkají se s nedostatkem pobytových a odlehčovacích služeb, které by jim umožnily vzdálit se na chvíli z domu nebo si pořádně odpočinout. A dotýká se jich to i finančně. „Až třetina z nich se potýká s chudobou,“ varuje socioložka Olga Starostová, která v Diakonii pracuje.

Důvodů je více. Například si řada lidí nezažádá o příspěvek na péči, i když na něj má nárok. „Prostě o něm nevědí,“ říká Starostová.

Domácí testy

Problémy jsou podle zkušeností Diakonie i s vyhodnocováním nároku na něj. Ten totiž zkoumají lidé z Úřadu práce doma. A řada seniorů se stydí přiznat, že se nezvládnou sami třeba obléknout. „Pečujících, kteří to v reálu dělají za ně, se nikdo neptá,“ říká Starostová. Příspěvek pak potřební nedostanou nebo ho dostanou v nižší výši. Řada pečujících si pak kvůli nedostatku spolupráce mezi lékaři a sociálními pracovníky nezažádá včas o dlouhodobé ošetřovné. A zpětně jej nedostanou.

Diakonie proto spustila novou podobu portálu www.pecujdoma.cz, kde lze informace najít.

Čeká nás stárnutí

Diakonie přitom varuje, že se počet seniorů v Česku zvětší. Má v brzké době činit až třetinu populace, tedy zhruba 2,5 milionu lidí. „Každý rok jich přibude padesát tisíc,“ říká projektový manažer Diakonie Ivo Mareš.

Ministryně financí Alena Schillerová
Pomoc pro "dohodáře". Ministryně Schillerová se předběžně dohodla s Piráty

Podle nedávné studie demografů Luďka Šídla a Jany Křesťanové bude potřeba do roku 2030 zvýšit počet lůžek v domovech pro seniory o dvě třetiny. To by znamenalo téměř 300 nových zařízení.

Podle Mareše je ale výstavba nákladná a stát by se měl soustředit na podporu pečujících příbuzných.