Ludmila je z jihomoravského Mikulova, v rakouském Poysdorfu pracuje asi osm let jako pečovatelka. „Dřív jsem nakupovala něco tam i tam. Co se mi zdálo lepší v poměru cena-kvalita. Teď už nemám důvod,“ říká starší žena u poysdorfského supermarketu. Nejen kvůli výraznějšímu českému zdražování, ale i posilování koruny. „Kdo si vydělává v eurech nebo má zahraniční eurový účet, nyní při směně na koruny oproti předchozím letům prodělává,“ povídá.

Některé potraviny včetně nealkoholických nápojů by po snížení sazby DPH zlevnily, naopak léky či kojenecká výživa by zdražily.
Vláda chce jednu nižší sazbu DPH. Zlevnilo by jídlo, zdražilo čepované pivo

Česká koruna je nejsilnější od roku 2008, prolomila další psychologickou hranici – euro se v tomto týdnu obchodovalo už za méně než 23,90 koruny. Když Ludmila začala v Rakousku pracovat, kurz byl téměř 28 korun za euro. Před dvaceti lety se pohyboval dokonce okolo 31,50.

Podle agentury Bloomberg patří česká měna k největším světovým vítězům pandemie. Koruna dle dat v letech 2019 až 2022 zpevnila vůči euru o 5,4 procenta.

Rozdílné zdražování

České domácnosti však mají jiný problém. Zatímco v celé EU se ceny potravin meziročně zvýšily o necelých 17 procent, v Česku to bylo o více než 26 procent. I v Rakousku podle tamních nakupujících pocítili zdražování, ale zatím ne tak výrazné. Celkově tam pak v prosinci měli meziroční inflaci kolem deseti procent, u nás činila podle zveřejněných dat necelých šestnáct procent.

Češi vyrážejí na nákupy do rakouského příhraničí. Tradičně to bylo kvůli lepší kvalitě i výběru, v posledních měsících se ale přibližují i ceny u některých potravin a zboží. Aktuálně je navíc výhodná silná koruna vůči euru.Češi vyrážejí na nákupy do rakouského příhraničí. Tradičně to bylo kvůli lepší kvalitě i výběru, v posledních měsících se ale přibližují i ceny u některých potravin a zboží. Aktuálně je navíc výhodná silná koruna vůči euru.Zdroj: Deník/Přemysl Spěvák

Deník vyrazil uprostřed týdne na nákupy do rakouských supermarketů. Konkrétně do Poysdorfu s více než pěti tisíci obyvateli. Nejoblíbenějším obchodem Čechů v tomto městě, vzdáleném dvacet kilometrů od Mikulova, je Hofer, spadající pod německou skupinu Aldi. Zaměstnanci i zákazníci potvrzují, že zvlášť o sobotách tam bývá plné parkoviště aut s českou registrační značkou. „Jezdí tam nakupovat celé rodiny. Oproti jiným řetězcům je asi nejlevnější. Na víkend obchod zlevňuje i ovoce a zeleninu, aby je doprodal,“ všímá si Ludmila.

Co je výhodné?

Nenechme se mýlit, ovoce, zelenina, maso (běžně v bio kvalitě) či pivo v Rakousku stále vyjde dráž. Srovnání navíc komplikují skokové rozdíly u zboží ve slevě. Aktuálně velmi skloňovaná vejce stojí v Česku podle Českého statistického úřadu v průměru pět korun za kus, mnohdy ale i víc. U jižních sousedů byla běžná cena u malého balení v přepočtu od šesti do osmi korun za kus.

Kostka másla v akci byla před pár dny v poysdorfském supermarketu za asi 55 padesát korun, podobně jako v Česku. Litr a půl perlivé minerální vody Römerquelle stál v akčním balení šesti kusů půl eura za lahev. Velké balení slunečnicového oleje vyšlo kolem šedesáti korun za litr. Z pečiva? Kaiserka za šest korun padesát.

Při porovnání poboček obchodního řetězce známé značky v obou zemích byl v té rakouské levnější třeba sirup prémiové značky, některé džusy nebo čokolády s fialovou krávou. „Ceny jsou tady rozdílné v různých supermarketech, podobně jako u nás. Za mě se Rakousko vyplatí díky většímu výběru a kvalitě. Cenově už to není takový skok,“ míní další česká zákaznice. Tradičně si lidé vozili od sousedů prací prostředky, kosmetiku a drogerii, maminky zase přesnídávky nebo pleny.

Ptačí chřipka a polská vejce ženou ceny vzhůru. Lidé jezdí do Německa.
Nejen ptačí chřipka zvyšuje ceny vajec. Lidé pro ně jezdí do Německa

Podle ekonomů se nyní Čechům víc než dřív vyplatí také nákupy v zahraničních eshopech, třeba elektroniky. Zlevní jim i dovolené, konkrétně utrácení v zemích, kde se platí eurem.

Kdo nad nádechem koruny naopak pláče, jsou čeští exportéři. Většinou dostávají zaplaceno v eurech nebo dolarech, který také vůči české měně v posledním období oslabuje. „Rekordně silná koruna exportérům do karet nehraje,“ sdělil Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů. S tím, že závažným problémem jsou pro vývozce vysoké ceny energií, byť na konci roku došlo k poklesu cen zemního plynu.