Už v předchozím týdnu se denní počet nově nakažených dostal ve středu nad 17 tisíc a minulé úterý činil zhruba 16 500. Předchozí rekordní nárůsty počtu případů covidu-19 na přelomu října a listopadu se pohybovaly pod 16 tisíci denně.

Od 1. března, kdy testy prokázaly nákazu koronavirem u prvních lidí v Česku, bylo v zemi zaznamenáno zhruba 777 tisíc případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí přes 126 tisíc lidí. V úterý mírně ubylo hospitalizovaných z pondělních 7103 na zhruba 7000. Asi tisícovka z nich je ve vážném stavu.

Zdravotníci pečují o pacienta s koronavirem. Ilustrační foto
Tisíce mrtvých. Do konce listopadu zemřelo víc lidí než v posledních 25 letech

Od začátku epidemie zemřelo 12 436 lidí s covidem-19. V pondělí bylo zaznamenáno 124 úmrtí a v úterý 90, ale ministerstvo údaje o počtech zemřelých pravidelně zpětně navyšuje.

Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel přibližně 910 případů nemoci a na Rychnovsku 882. Nárůst počtu případů covidu-19 přes 800 byl v uplynulém týdnu zaznamenán také na Opavsku a Ostravsku.

Rekordní nárůst případů covidu-19 zaznamenala v úterý Praha, kde přibylo 2034 nakažených.

Skóre PES kleslo na 86 bodů

Rizikový index protiepidemického systému PES k dnešnímu dni klesl na 86 bodů. Už víc než týden tak odpovídá nejpřísnějšímu, pátému stupni pohotovosti označovanému jako kritický stav, při němž se nákaza šíří komunitně a kapacity nemocnic se blíží svému limitu. Ministerstvo zdravotnictví dnes poprvé zveřejnilo protiepidemické skóre podle upravených parametrů, kdy do hodnoty nově započítává podíl hospitalizovaných s covidem, u nichž se nákaza prokázala až v nemocnici, a přestalo zohledňovat relativní pozitivitu testů. U reprodukčního čísla mírně změnilo jeho bodové ohodnocení.

V úterý byla hodnota PES vypočítaná ještě podle staré metodiky 89 bodů, den před tím 85 a první tři lednové dny 90 bodů ze sta, což bylo dosud nejvyšší číslo.

Zjednodušené reprodukčního číslo, která udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se k dnešku mírně snížilo z 1,28 na téměř 1,2. Podle dat ministerstva zdravotnictví se počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel zvýšil o 41 na 1220. Za poslední dva týdny bylo mezi lidmi staršími 65 let v přepočtu na sto tisíc obyvatel 1058 nově nakažených, to je o 67 víc než předchozí den. Nový parametr, podíl zachycených nakažených mezi hospitalizovanými, byl zhruba 54 procent. Celkový součet bodů podle nového výpočtu tak dosáhl 86.

Zpěvák Daniel Landa
Landa kritizoval kroky vlády. Neomezujeme svobodu, ohradil se Babiš

Další parametry pro výpočet protiepidemického skóre, tedy průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních 14 dní a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory, zůstaly i v upraveném výpočtu. Ve dvou nejvážnějších stupních pohotovosti už ministerstvo nezveřejňuje hodnotu indexu pro jednotlivé okresy ani kraje.

Opatření v zemi odpovídají pátému stupni od 27. prosince. Vláda před Vánocemi uvedla, že to tak zůstane minimálně do neděle 10. ledna. Kvůli nepříznivé epidemické situaci a zhoršující se situaci v nemocnicích budou s největší pravděpodobností platit i příští týden