"Obecně vzato, situace dobrá není. Všichni víme, že Česká republika se pohybuje na evropské i světové špičce z hlediska nárůstu nových případů," konstatoval na úvod tiskové konference ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Podle vicepremiéra dělá vláda všechno proto, aby přijímaná opatření byla efektivní. "Je klíčové, abychom opatření dodržovali. Jen tak opět snížíme tak čísla jako na jaře a na podzim. Jakkoliv jsme všichni unavení a naštvaní a chtěli bychom návrat do normálu, epidemie to zatím neumožňuje," zdůraznil Hamáček. Tvrdá opatření označil za jediné možné řešení, dokud společnost nebude proočkována. 

Zdravotníci pečují o pacienta s koronavirem. Ilustrační foto
Tisíce mrtvých. Do konce listopadu zemřelo víc lidí než v posledních 25 letech

Hamáček se po jednání krizového štábu vyjádřil i k aktuálnímu průběhu vakcinace. „Jsou očkováni zejména zdravotníci, vakcinace běží v omezeném počtu podle plánu. Současně jsme jednali o zásobách ochranných prostředků, podle Správy státních hmotných rezerv jsou dostatečné," oznámil. 

V první fázi chce ministerstvo vnitra očkovat 1100 osob z řad policistů, hasičů a dalších zaměstnanců resortu. S očkováním policistů ale ministerstvo počítá především v druhé březnové fázi. "Průměrný zájem mezi policisty je asi šedesát procent," přiblížil policejní prezident Jan Švejdar. 

Plná krematoria 

Ústřední krizový štáb byl rovněž vyzván, aby reagoval na naplněné kapacity krematorií v Moravskoslezském kraji. "Na starost to má ministerstvo pro místní rozvoj. Dohodli jsme se, že bude vypracována statistika naplnění krematorií v jednotlivých krajích, detailnější informace dostaneme v pátek,“ nechal se slyšet Hamáček. 

Leden se zeptá, co jsme dělali o adventu. Tisíce lidí zemřou

Podle něj je na severní Moravě překročena kapacita krematorií, k maximu se blíží i v dalších krajích. "Situace v Ostravě je komplikovaná již delší dobu. V nejbližších dnech bude proveden převoz padesát těl do krematoria v Hustopečích, které se samo nabídlo. Takto budeme postupovat i v dalších případech," přiblížil Hamáček s tím, že nejvíce volných kapacit má Praha. 

Za úterý přibylo v Česku nejvíce nakažených od vypuknutí epidemie - 17 278. Mírné však ubylo hospitalizovaných pacientů, kterých bylo ke středečnímu ránu 7001. Ve vážném stavu se nacházela přibližně tisícovka z nich. Rizikový index, jež je nově vypočítáván podle pozměněné metodiky, klesl na 86 bodů. Už více jak týden tak odpovídá pátému stupni protiepidemického systému PES. 

Odběry na koronavirus. Ilustrační snímek
Za úterý přibylo rekordních 17 278 nakažených. Hospitalizovaných je ale méně

Tvrdá opatření odpovídající pátému stupni zavedla vláda od 27. prosince - a to minimálně do neděle 10. ledna. Kvůli nepříznivé epidemiologické situaci však budou s největší pravděpodobností platit i příští týden.