Horko způsobilo komplikace na dálnici D35 na Olomoucku, v sobotu tam kvůli vysoké teplotě znenadání praskla a zvlnila se vozovka. V poškozeném úseku za Přáslavicemi ve směru na Ostravu následně havarovala čtyři osobní auta a nákladní vůz, deset lidí se lehce zranilo, škoda je přes 1,2 milionu korun. Dálnice je v tomto devítikilometrovém úseku stále uzavřená v obou směrech, řidiči musí jet po objížďce. Oprava poškozeného povrchu silniční komunikace zabere nejméně čtyři dny.

Po oba volné tropické dny se po celé zemi zaplnila koupaliště. U některých se tvořily kvůli omezené kapacitě fronty a lidé museli počkat, až se uvolní místo. Návštěvníci také museli u vchodu prokázat bezinfekčnost kvůli nemoci covid-19. Zatímco nyní mohou plovárny naplnit polovinu své kapacity, od července se má limit zvýšit na 75 procent.

Letní koupaliště Sareza v Porubě. 19. června 2021 v Ostravě.
Hlava na hlavě i fronty na jídlo. Tropické teploty vyhnaly k vodě davy lidí

Tropické teploty mají vydržet ve východní polovině republiky ještě v pondělí, kdy nastane první letní den, poté se čekají bouřky a ochlazení i ve zbytku země.

V sobotu byl tento rok první takzvaný supertropický den, kdy teploty přesáhly 35 stupňů Celsia. Teplotní rekord pro 19. červen překonalo 40 stanic. Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně. Hranici 35 stupňů překonaly ještě stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany na západě Čech a Tuhaň na Mělnicku.

Nejvíce naměřili v Tuhani

I když meteorologové původně předpovídali, že dnešek bude ještě teplejší, kvůli oblačnosti zůstaly teploty pod 35 stupni. Sobota tak zůstala zatím nejteplejším dnem letošního roku. Nejvíc dnes naměřili ve středočeské Tuhani, kde teploměr ukázal 34,8 stupně.

Velmi vysoké teploty představují zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli pít hodně neslazených nealkoholických nápojů v kombinaci s minerálními vodami. Vhodné je omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Na paralelní silnici s D35, která je mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem kvůli popraskanému povrchu uzavřena, se tvoří kolony. Stejně tak na sjezdech na objízdnou trasu, 20. června 2021
VIDEO: Na objížďce popraskané D35 se tvoří kolony, počítejte se zpožděním

Lidé by měli ve vedrech myslet i na domácí mazlíčky a hospodářská zvířata. Je třeba dbát na jejich dostatečné napájení, větrání a chlazení v chovech. Veterináři varují před zanecháním zvířat v autě. Hlavně při delších cestách je třeba dělat přestávky, nechat zvíře proběhnout a napít. Pro venčení psů by měli volit především ráno a večer, kdy jsou teploty nižší.

Obdobná pravidla platí pro přepravu hospodářských zvířat. V chovech je v případě tropických teplot vhodné zvířata zchladit. U pastevně chovaných zvířat, jako jsou především ovce, skot a koně, musí být na pozemku možnost úkrytu před sluncem. Nutné je dostatečné napájení. Dospělé prase potřebuje na den 25 litrů vody, ovce 20, dospělý skot 40 litrů, a dojnice dokonce 100 až 180 litrů.