„Chceme vnitřní aktivity na deset osob a vnější aktivity na dvacet osob,“ oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula v České televizi s tím, že vyhlášena bude řada výjimek. 

Bez omezení by měla například fungovat běžná divadelní představení, a to s podmínkou, že o přestávkách nebudou otevřeny divadelní bufety. Odzvonilo však velkým koncertům, které ministerstvo vidí jako příliš rizikové z hlediska dalšího šíření nákazy. Ze stejného důvodu se nebudou konat ani operní představení a muzikály. "Protože zpěvem dochází ke zvýšenému šíření viru," vysvětlil ve středu ve sněmovně Prymula. 

Gymnaziální studenti v rouškách
Nouzový stav začne zřejmě platit v pondělí. Omezí vzdělávání i některé aktivity

Profesionální sport se bude konat bez diváků. "Profesionální sport bude moci probíhat za vyššího počtu osob, tam je limit 130 lidí, aby se mohla hrát první liga ve fotbale, ale bude bez diváků," oznámil Prymula. 

Ministr zdravotnictví ve středu dopoledne ve Sněmovně hájil nutnost zavedení těchto opatření, která jsou podle něj cílena na volnočasové aktivity. "Dopady na kulturní a sportovní akce budou, ale jsou na dobu čtrnácti dnů," zdůraznil s tím, že po této době chce vláda opatření rozvolnit. 

Již dříve Prymula informoval, že součástí nových opatření bude uzavření středních, vyšších odborných a vysokých škol pro prezenční výuku a přechod na výuku distanční. To však bude platit pouze pro regiony, které mají na semaforu červenou či oranžovou barvu. Ministr zdravotnictví zároveň před středečním jednáním Sněmovny potvrdil, že distanční výuka by měla být zavedena na dva týdny. Omezena by rovněž měla být výuka tělocviku, hudební výchovy a školních kroužků. 

Vyhlášení nouzového stavu

Ministr zdravotnictví chce na středečním mimořádném jednání vlády navrhnout vyhlášení nouzového stavu, a to na dobu dvou týdnů. Důvody takto razantního opatření jsou podle něj dva. 

"Důvodem je stávající neutěšená epidemiologická situace, která potřebuje razantní řešení. Reprodukční číslo zůstává na hodnotě 1,2, což znamená, že epidemie narůstá. Ohrožuje naše kapacity, ne v horizontů dnů, ale na sklonku příštího měsíce bychom se tam mohli dostat, pokud bychom nijak nereagovali," vysvětlil jeden z nich na úterní tiskové konferenci Prymula.

Ilustrační snímek
Distanční výuka? Pochybujeme, že půjde jen o dva týdny, zní ze škol

Dalším důvodem je, že ministerstvo zdravotnictví nemůže vyhlásit některá plošná opatření. Kapacita zdravotnických zařízení je limitovaná a například nařízení pracovní pohotovosti nelze podle Prymuly bez nouzového stavu nařídit.  „Personálně se dostáváme do problémů. Některé nemocnice mají 220 lidí v izolaci či karanténě,“ doplnil. 

Ve středečním projevu ve Sněmovně pak zdůraznil, že české parametry šíření covidu-19 jsou jedny z nejhorších na světě.