Online reportáž

Pražská Nemocnice Na Bulovce ve středu oznámila úmrtí muže ve věku 83 let s potvrzenou nákazou, který měl dlouhodobé zdravotní obtíže související s vysokým věkem. 

Dalším zemřelým je 88letý muž ze Středočeského kraje. Byl v domácím léčení. „Byl v domácím léčení, novým koronavirem se nakazil v rodině a trpěl chronickým onemocněním, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hygieniků Dana Šalamunová. Dodala, že muž byl z Kladenska. Česko tak nyní eviduje pět úmrtí.

Všichni zemřelí měli kromě nemoci COVID-19 i jiné zdravotní problémy. Dva lidé s koronavirem zemřeli v úterý. Šlo o zhruba 45letého muže v nemocnici v Havířově na Karvinsku, kterému selhávaly orgány kvůli nádorovému onemocnění. Další obětí nákazy koronaviru je žena narozená v roce 1949, která byla kvůli plicnímu onemocnění od 22. března v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

První oběť epidemie Česko oznámilo v neděli, večer v Nemocnici na Bulovce zemřel 95letý muž.

Přinášíme přehled nákazy koronavirem v jednotlivých okresech v České republice.
Koronavirus v okresech: proklikejte si mapu, konečně existují data

Laboratoře na území České republiky provedly do středy 23 tisíc testů, přičemž naprostá většina z nich nákazu koronavirem nepotvrdila. Nejvíce nakažených má Praha a Středočeský kraj. Podle pražské hygienické stanice vzrostl do úterních 18:00 počet potvrzených případů za posledních 24 hodin o 65 na 439.

"Zvládáme testovat více lidí. Za včerejšek dokonce rekordních 2976 osob. Zapojeno je již 62 laboratoří a 46 odběrových míst po republice," informoval na svém twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Největší denní nárůst od vypuknutí epidemie zaznamenalo Česko ve čtvrtek 19. března, kdy přibylo 205 případů nákazy, v dalších dnech byly přírůstky nižší.

Podle odborníků může být do konce března kolem 3000 nakažených a celkový počet případů může růst až k 15 tisíc. Klíčové v nadcházejících týdnech podle odborníků i politiků bude, aby zdravotnictví zvládlo péči o nejohroženější pacienty v době největšího náporu epidemie, a vyhnulo se tak hrozivým scénářům v Itálii nebo Španělsku.

Přistál další letoun z Číny

Se zdravotnickým materiálem, který Česko nakupuje od čínských dodavatelů, dnes po půlnoci podruhé na pardubickém letišti přistál velkokapacitní letoun Ruslan. Přivezl víc než 100 tun materiálu včetně roušek a respirátorů, další let obřího letadla je naplánován na počátek příštího týdne. 

Do leteckého mostu s ochrannými pomůckami z Číny se zapojují také vojenské speciály a komerční firmy. Vietnamské aerolinky Bamboo Airways dnes přivezou 250 tisíc respirátorů a také Čechy, kterým návrat z Vietnamu komplikovala omezení zavedená kvůli koronaviru.

Jan Hamáček.
Jan Hamáček: Letecký most s Čínou máme zamluvený na šest týdnů

Evakuační lety přepravily 257 Čechů z Filipín či Hondurasu

V noci se do Česka také vrátilo letadlem 88 Čechů, kteří kvůli opatřením proti koronaviru uvázli na Filipínách. Přiletělo také 169 Čechů z Hondurasu a Mexika. Na twitteru o tom informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), jehož úřad evakuační lety organizuje. Na cestě je podle ministra dalších 300 Čechů například z Dominikánské republiky nebo Vietnamu.

Podle Petříčka Česko jako první ze zemí Evropské unie evakuovalo své občany z filipínského ostrova Cebu, další desítky lidí letadlo nabralo v Manile. Do Prahy přepravilo také 90 lidí z dalších evropských zemí, mimo jiné Rakušany a Slováky. Francouzská ambasáda na twitteru poděkovala za přepravu tří francouzských občanů, britský velvyslanec Nick Archer na stejné sociální síti poděkoval za dva přepravené Brity.

Roman Prymula v roušce
Česko spustí inteligentní karanténu. Pohyb nakaženého zmapuje až pět dní zpět

Šéf krizového štábu Roman Prymula na úterní tiskové konferenci znovu varoval, aby lidé nenosili na ulici respirátory s ventilem pro vydechování. Pokud si takovou pomůcku nasadí člověk, který je již nemocný, právě prostřednictvím ventilu může nákazu i nadále šířit do okolí. „Lidé si přes respirátory mohou nasadit roušku,“ zmínil epidemiolog možné řešení.

Ministerstvo zdravotnictví změnilo seznam zemí s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Vyřadilo z něj Čínu a Jižní Koreu, nově zařadilo USA.

Vláda na pondělním jednání rozhodla o prodloužení opatření proti koronaviru v Česku do 1. dubna. Schválila rovněž řadu opatření, která mají pomoci podnikatelům postiženým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na úterní tiskové konferenci uvedl, že zatím není možné říci, kdy se do Česka vrátí „normální život“. „Po Velikonocích chceme opatření rozvolňovat,“ prohlásil a dodal, že hromadné akce budou povolovány až jako jedny z posledních.

Velkokapacitní letoun An-124 Ruslan
Ruslan podruhé přistál v Pardubicích. Přivezl zdravotnický materiál z Číny

Vyhlášený nouzový stav, kvůli kterému je výrazně omezený pohyb, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, začíná dopadat na řadu oborů. O finanční pomoc státu při záchraně tuzemského knižního trhu dnes otevřeným dopisem požádali nakladatelé, distributoři a provozovatelé knihkupeckých sítí. Nově částečně omezil výrobu například producent nábytku TON z Bystřice pod Hostýnem.

Podle údajů portálu Atlas mobility, za kterým stojí i operátor T-Mobile, do práce v současnosti jezdí o polovinu méně Čechů, než je běžné. V karanténě s e-neschopenkou je přes 21.400 lidí, za úterý jich přibylo 965, uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník