Na svou stranu získává i státní zaměstnance, kterým ministři za ANO finančně přilepšují, ať už jde o lékaře, sestry, nebo učitele. Ty až tolik netrápí, zda se peníze z programů COVID pro podnikatele vyplácejí pomalu a peníze z nich se zdaleka nedostanou ke všem. Mnoha lidem znějí libě přísliby masivní podpory zdravotnictví, které premiér chytře přetavil do zvýšených plateb za státní pojištěnce, oddlužení fakultních nemocnic či citelné odměny zdravotníků v první linii.

Koronavirus, ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Venku bez roušky. Podívejte se, jaká pravidla a tresty nově platí

Šéf ANO má navíc kliku, že pandemie zastínila jeho problémy se střetem zájmů a doporučení skupiny europoslanců v tomto bodě momentálně nikoho nezajímají. Test volební přízně ovšem Andreje Babiše teprve čeká. Jakmile se příjmy domácností začnou propadat, z oblíbence se může stát terč zloby.

Promarněná šance

V druhé březnové dekádě se zdálo, že na vzedmuté vlně vládní popularity se sveze i ČSSD, především díky rozhodnému vystupování ministra vnitra Jana Hamáčka. Červená mikina vystřelila sociální demokraty k osmiprocentní výši. Teď už opět klesli na hranici volitelnosti vyjádřenou 5,5 procenta.

Lidem vadí neprůhledné obří nákupy z Číny, v nichž figuroval Jaroslav Tvrdík, představitel čínské státní společnosti CITIC. Společně s návratem Michala Haška na výsluní v roli volebního manažera to sympatizanti ČSSD mohou vnímat jako návrat ke starým časům.

Květnové výročí jedem otrávené

Opozice dál ztrácí kvůli své roztříštěnosti a občasné samoúčelné kritice vlády. Je pozoruhodné, že ODS, jež se hlasitě zastává živnostníků, nenasbírala žádná další procenta. Její podněty zřejmě neznějí dostatečně důvěryhodně. Třeba proto, že nejviditelnějším politikem ODS, která se prezentuje jako ztělesnění solidnosti, je v posledních dnech extravagantní starosta Pavel Novotný.

Hřibova parta

Naopak levicovým Pirátům k 16procentním preferencím pomohl pražský primátor Zdeněk Hřib, který je serióznost sama. Navíc se stal v politické rovině nejautentičtějším představitelem protičínských a protiruských postojů, čímž sbírá hlasy i pravicově smýšlejících voličů.

Vláda bosky dráždí hada

TOP 09 se zatím vyplácí sázka na Markétu Pekarovou Adamovou, která s úkoly roste a uvadající stranu dotáhla na přijatelných 6,5 procenta. O přežití bojují komunisté, lidovci a STAN. Ti první kvůli toleranci miliardářovy vlády, druzí proto, že ji nepodporují, ačkoli jejich voliči by je možná v koalici s ANO a ČSSD viděli rádi.