Podle českokrumlovského soudu si tu zjednodušil práci tak, že za viníka nehody označil jiného muže, než skutečného pachatele. Tím zneužil svou pravomoc a českobudějovický krajský soud tento rozsudek ve středu 20. listopadu potvrdil.

Nehoda se stala v prosinci roku 2017. Jiří Matoušek k ní podle pravomocného rozsudku přijel v rámci dvojčlenné hlídky. Nehodu podle svědků z kasina způsobil Turek žijící v Rakousku Petar Tesla. Ten měl být navíc opilý a neměl u sebe doklady.

Eskorta vězeňské služby přivádí k soudu obžalovaného čtyřiadvacetiletého Lukáše Nováka. Měl zabít mačetou svého otčíma.
Vrchní soud zpřísnil o tři roky trest za vraždu otčíma mačetou

Praporčík Jiří Matoušek se ale podle toho, jak soudy vyhodnotily důkazy, dohodl se známým pachatele Mehmedem Buralem, také Turkem žijícím v Rakousku, že nehodu na sebe vezme on. Mehmed Bural totiž u sebe měl doklady a nebyl opilý. A nakonec skutečně dostal za nehodu pokutu tisíc korun.

Podle obžaloby tento postup zvolil Jiří Matoušek proto, aby se vyhnul tomu, že pachatele vezme na služebnu k ověření totožnosti, zavolá mu tlumočníka a bude řešit, jak moc byl opilý. „Nechtěl plnit své služební povinnosti a nechtěl být časově zatížen,“ řekl státní zástupce Marcel Faktor.

Netolická radnice, na které je někdo trestně odpovědný za promlčení sedmadvaceti přestupků.
Promlčení přestupků v Netolicích opět řeší policie

Po tomto „vyřešení“ nehody Jiří Matoušek dál sloužil u policie a v loňském roce dostal i kázeňskou finanční odměnu za vyřízení obzvlášť složitého případu. To, že si ale zjednodušil před dvěma lety práci, ho nakonec dohnalo, protože nezákonný postup na něj ohlásil Generální inspekci bezpečnostních sborů anonym.

Soud v Českém Krumlově mu udělil podmíněný trest dvaceti měsíců ve vězení s odkladem na tři roky. A také mu na tři roky zakázal práci u bezpečnostních sborů. Krajský soud tento rozsudek v plné šíři potvrdil.

Chata v chatové oblasti U Želízků za Strážkovicemi shořela.
VIDEO: Požár chaty na Českobudějovicku skončil tragédií

Jiří Matoušek se hájil tím, že oběma mužům nerozuměl, hlídka, ve které sloužil měla na starosti celý okres a žádal o vyřízení svého pochybení v kázeňském řízení, které by pro něj neznamenalo konec policejní kariéry.

Soud přihlédl k tomu, že za nehodu pokutou potrestal nevinného, a to dokonce před svědky, kteří věděli, co se skutečně stalo. Především však zabránil skutečnému vyšetření nehody, která byla vzhledem k dosvědčené opilosti Petara Tesly zřejmě trestným činem.