Vinný, slyšel obžalovaný Aleš Lahout krátce po desáté dopoledne z úst předsedy senátu okresního soudu Ondřeje Kubů. A následoval trest: 45 měsíců ve věznici s dohledem a odškodnění pozůstalým ve výši 3,8 milionu. K tomu naprosto zničený život jeho i celé rodiny. Hrozilo mu dokonce šest let a 7,5 milionu.

„Alternativní trest nebo vysoký podmíněný trest by byly výsměchem poškozeným. Kdyby před jízdou nepil, tak se většinou neukládá nepodmíněný trest. Ale takto vysoce společensky nebezpečné jednání nemůže být tolerováno," zdůvodnil a v podstatě vzkázal i dalším „posíleným" řidičům soudce. Dokonce senát uvažoval i o vyšším trestu, ale u obžalovaného našli i polehčující okolnosti, které mu pomohly k mírnějšímu trestu. Dosud nebyl trestaný a dokázal se pozůstalým přímo do očí omluvit. Jenže soud našel i přitěžující. Zcela se k nehodě nedoznal, když tvrdil, že její průběh si vůbec nepamatuje. Zato méně podstatné detaily, jenž, jak zmínil Ondřej Kubů, hrály v jeho prospěch, si pamatoval. A nepomohly i čtyři záznamy o překročení povolené rychlosti. 

Soud letos pětatřicetiletého muže uznal vinným ze tří skutků: jízdu v opilosti, usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Podle svědků sice z místa nehody úplně neutekl, ale k nabouranému autu ani nedošel a vzdálil se, takže se nesnažil ženě ve voze zachránit život. Obhájce by svého klienta trestal alternativním způsobem.

„Nepodmíněný trest vidím jako represivní a zničující. Nemá žádný majetek, takže tu vznikne další bezdomovec. Místo toho, aby vydělával (na odškodnění), bude ve vězení," řekl s tím, že by soud mohl zvážit domácí vězení nebo dlouhý podmíněný trest. Nepochodil, soud se neztotožnil ani s jeho dalším s názorem, že i řidička corsy musela vjet do protisměru a že její podíl na příčině střetu nebyl zcela vyloučen. Nicméně odškodné má Aleš Lachout zaplatit podstatně nižší.

„Životní situaci jsem nezvládl neomluvitelným způsobem, velice toho lituju, obětoval jsem celou svou rodinu," pronesl ve své závěrečné řeči Aleš Lachout.

Loni čtvrtého září se pohádal se svým otcem, který ho měl připravit o pozici ve své firmě.  V chotovinské restauraci hotelu Gold neúspěch a neshody v rodině zapil několika panáky a místo cesty domů si sedl do svého auta a dojel do Tábora. Mimo jiné se zdržel i v hotelu Palcát a když vyjížděl z jeho parkoviště, naboural zde zaparkovaný mercedes.

Ani tato kolize Alše Lachouta ale nezastavila. Kdyby tušil, že za pár stovek metrů a jen po pár minutách jízdy se mu obrátí život naruby, asi by se rozhodl jinak. V ulici ČSLA, za jordánskou hrází směrem do Chotovin, jízdu v opilosti už nezvládl. Jak zachytily kamery, přejel do protisměru a srazil se s projíždějící corsou osmasedmdesátileté řidičky. Ta na místě zemřela.

Rozsudek nenabyl právní moci.

Před jízdou pil