Je to trest, který si zasloužil, jsem spokojený. S takovými slovy odcházel včera ze soudní síně otec zavražděného Václava Vokurky. Karel Přibyl si má za vraždu ve vězení odpykat 16 let.

Soudce nemá rozhodování nikdy lehké, ale v tomto případě byly jazýčky vah blízko sebe. Karel Přibyl se totiž k vraždě za celou dobu nepřiznal a jeho obhájce Václav Havel se včera dokonce snažil ho obžaloby v plném rozsahu zprostit. Není divu, žaloba i soud pracovaly především s nepřímými důkazy.

První letošní vraždaJedenáctého února zemřel Václav Vokurka (48) na následky pěti ran do hlavy. Ráno ho před jeho maringotkou v Bzové našel Karel Přibyl a volal pomoc. Za týden ho policisté obvinili a poslali do vazby. S obětí se znal 20 let. Útočit měl po slovní hádce.

„Měli jsme celou řadu nepřímých důkazů, ale jen jeden jediný přímý, a to skvrny od krve poškozeného na kalhotách obžalovaného," připustil předseda senátu Petr Černý.

I to jim ale podle jeho slov k rozhodnutí a označení viníka stačilo. Karlu Přibylovi hrozilo osmnáctileté vězení. Odpykat si má 16 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Obě strany si ale ponechaly právo na odvolání proti rozsudku.

„Od počátku vraždu popírá a postoj nezměnil ani po obžalobě. Neumím si představit útok rukou s kamenem, není možné, aby to bylo tak, jak uvádí žaloba," zamýšlel se obhájce Václav Havel nad proveditelností útoku, když jeho klient měří sotva 170 centimetrů a je velmi hubené postavy, zatímco oběť téměř dva metry a sto kilo.

Karel Přibyl od data vraždy ještě týden chodil po svobodě, podle obhájce měl tedy dost času na zahlazení stop, což podle něj neudělal. Udělal, ale ne důkladně.

Spálil totiž jen svetr a telefon Václava Vokurky, nikoli však už kalhoty a boty, na nichž ulpěla krev. Jak se tam vzala, vysvětloval tím, že na základě pokynů ze záchranky s tělem manipuloval.

„Jednak to odporuje rekonstrukci a hýbat s tělem také nechtěl. Do telefonu (dispečerovi ZZS) říkal: Já s ním nehnu," tvrdil soudce Petr Černý s tím, že navíc podle expertiz skvrny na oděvu nebyly šmouhy, že by se o krev otřel, ale cákance. Jak krev stříkala z ran na hlavě. Podle znalců po prvním úderu krev jen masivně teče, po dalších už může stříkat. Tuto teorie potvrzuje i skutečnost, že krev byla až na kole maringotky.

Proč obžalovaný spálil svetr? Podle jeho tvrzení byl vytahaný a navíc si ho právě roztrhl o svěrák. Ani toto mu soudce neuvěřil. „Ze záznamů z kamer nevypadal roztrhaně, byl s ním v baru a druhý den ho pálil? Navíc na svěráku se dlouho nepracovalo, zůstal na něm prach i piliny, zatímco vlákna se na něm nenašla."

Jak ze scény zmizel vražedný nástroj, zmizel i telefon mrtvého, který ho ale v podstatě neodkládal. Přesto se fragmenty jeho přístroje našly v kamnech Karla Přibyla. „Klíčové pro naše rozhodnutí bylo, jak znalci charakterizovali osobnost obžalovaného. Netrpěl duševní chorobou, ale je disharmonickou osobností, jeho resocializace je nepříznivá, ničeho nelitoval, neomluvil se, je mu jedno, co udělal," přiblížil Petr Černý člověka s několika škraloupy, jenž nikdy nedokázal unést posměšky na svou postavu a ani kritiku. To se stalo Václavu Vokurkovi osudným. V den vraždy ho káral za neplnění pracovních úkolů. Počet jeho zranění zabral dvě stránky.

Související články:
Hledají vraha
Policie mlčí
Mají podezřelého 
Odmítá
Jen zezadu
Zůstává ve vazbě