Policejní mluvčí Jiří Matzner uvedl, že zákrok proti uprchlému Davidu Váchovi (ročník 1982) byl rychlý. „Policisté použili hmaty, chvaty a hrozbu namířené střelné zbraně," popsal mluvčí. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. David Vácha uprchl z břeclavské věznice 9. října.

Nebyl to jeho první útěk ze střežených prostor. David Vácha už letos v červenci uprchl z věznice Bytíz na Příbramsku. Po pár dnech ho tehdy zadržela rovněž jihočeská policie, tenkrát jej objevila v Týně nad Vltavou.

Šetření ve věznici trvá dál

Co lze nyní mezi lidmi na Břeclavsku slyšet o věznici 
v okresním městě? Třeba: „Prý se tam teď uvolnila nějaká místa." Kromě Davida Váchy totiž ze zařízení uprchl v krátkém čase ještě jeden další muž, a sice Stanislav Dvořák, který je stále na svobodě. Ve věznici tak nadále pokračuje šetření Vězeňské služby a Generální inspekce bezpečnostních sbo­rů.

Výsledek? Obě instituce mlčí. Zda a jaké následky bude druhý útěk v krátké době mít, má být jasné do několika týdnů. Ve hře jsou bezpečnostní i personální změny. „Případem se stále zabýváme. Z toho důvodu nelze uvolnit žádné informace," reagovala mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podobně se vyjádřila také Vězeňská služba.

Jakým způsobem se David Vácha dostal z Břeclavi do jižních Čech, policisté zatím odmítli sdělit. „Kdo a jak mu pomáhal, bude předmětem šetření," poznamenal Jiří Matzner.