Vazebně stíhaní Ukrajinci Róbert Simon a Ivan Ivanovskyi se po dvouměsíční pauze vrátili před táborský krajský soud. Oba čelí obžalobě z vraždy a těžkého ublížení na zdraví, jichž se měli spolu se třemi dalšími krajany 16. září 2015 v Horusicích. Zbili a spoutali celkem osm lidí spojených s firmou vyrábějící součástky k historickým motorkám. Na následky útoku zemřeli dva lidé: majitel firmy František Hadrávek a jeho švagr Jaromír Kopačka.

HROZÍ JIM DOŽIVOTÍ
Podle obžaloby se komando zvláště trýznivým a surovým způsobem domohlo 320 tisíc, za ukrytý milion František Hadrávek položil život. Obžalovaným hrozí vysoké tresty, soud je může do vězení poslat až na 25 let nebo na doživotí. Obhájce Ivana Ivanovského, advokát Petr Novotný, je přesvědčen, že tak vysoký trest si jeho klient nezaslouží.

„On se po celou dobu nacházel v části brusírny, kde (s pistolí) hlídal svázané, a tudíž se nepodílel na dalších násilných akcí, které vedly k úmrtí dvou osob. Dokazování sice není skončeno, ale já se domnívám, že vše nasvědčuje tomu, že co on tvrdí, je pravda, tedy že v této části firmy nedošlo k tragickým následkům,“ říká obhájce s tím, že pro něj navrhne překvalifikování z vraždy na loupežné přepadení. Nepopírá však, že i jeho klient předem věděl, že si z Brna do Horusic jedou pro peníze a že jsou připraveni k násilí. Pokud by soud přesvědčil, hrozilo by Ivanovskému pět až 12 let.

Soud v Táboře začal hlavní líčení v případu přepadení v Horusicích.
Pachatelé masakru v Horusicích stojí před soudem

TRAUMA SI NESOU DODNES
V pondělí u soudu si hrůzný zážitek připomněly další oběti. Obžalovaní od nich slyšeli, s jakým traumatem se kvůli nim dodnes musejí vypořádávat.

„Nikomu už nevěřím, doma se zamykám, mám nekvalitní spánek. Také jsem neměl cit v ruce, protože jsem měl ruce moc pevně spoutané,“ popisoval napadený L. M., jenž ve firmě pracoval i se svým otcem. „Viděl jsem, jak otec dostal ránu a padal k zemi. Pak mi někdo poklepal na rameno, já se otočil a dostal ránu. Pak jsem ležel na zemi, kde do mě kopali a pak mne spoutali. Mlátili i pana Hadrávka, byť jim slíbil peníze. Ale nezabíralo to. Říkali mu: Dáš peníze – budou živí, nedáš – budou mrví. Pak s námi zůstal už jen ten s tou pistolí,“ dodal.

Hlavní líčení naplánoval předseda senátu Petr Černý až do čtvrtka. V úterý přijdou na řadu stanoviska znalců a zřejmě ještě další svědci, ve středu mají zaznít závěrečné řeči a ve čtvrtek rozsudek. Podle Petra Černého dojde v soudní síni ještě k překvapení. Jedním může být odhalení komplice, o němž mluvila manželka Františka Hadrávka. Měla podezření, že komando z Brna bylo napojené na jednoho ze zaměstnanců.