Obžalovaný se přihlásil policii sám, ale téměř nic z událostí osudného rána si nevybavil. Až postupně si vzpomněl na některé podrobnosti díky psychologovi ve vazbě. V době vraždy na místě byl jen obžalovaný a oběť Miroslav Matuš a oba byli silně opilí.

Většinu noci se hádali a docházelo mezi nimi k potyčkám. Podle Lukáše Nováka ho pak přítel jeho matky napadl a škrtil. Když se dusil, uhodil ho lahví zřejmě do hlavy a vyběhl ven. Jenže pak se vrátil a došlo k pokračovaní rvačky. Miroslav Matuš měl potom obžalovaného udeřit několikrát do hlavy až upadl na zem u kamen, kde ležela mačeta na štípání dřeva. Obžalovaný ji podle svých slov popadl a ve strachu a vzteku zaútočil. Poslední rána, při které ležel zavražděný na zemi, mu rozdrtila lebku.

Ilustrační foto
Podle místních zavraždil syn otčíma

Důvodem sporů bylo chování Miroslava Matuše, který začal silně pít a byl často agresivní. Na tom se shodl Lukáš Novák i další členové jeho rodiny a jejich přátelé. Miroslav Matuch dokonce tvrdil, že na Slovensku někoho zabil. „Když nám to řekl, báli jsme se. Často nám taky vyhrožoval, že zabije naše psy,“ řekl Lukáš Novák. Tyto vyhrůžky a agresivní chování oběti v opilosti potvrdili i další svědci.

Soud začal výslechem obžalovaného a čtením výslechů některých svědků. Došlo také na záznam z rekonstrukce činu. Pokračování jednání je na programu ve středu a ve čtvrtek.