Alkohol, léky, žárlivost, emoce, láska a nakonec nešťastná hádka u vánočního stromku, která skočila s nožem v hrudníku manžela. Alespoň tak včera vnímal okolnosti ze 24. prosince loňského roku táborský soud. Drahomíře Muroňové (48) vyměřil trest na pět let za mřížemi ve věznici s dozorem. Poškozený, její manžel Zbyněk (49), se proti rozsudku okamžitě ohradil: „Bodl jsem se sám," křičel na obhajobu své ženy. „Ona mi nic neudělala."

Štědrý den trávili Drahomíra a Zbyněk z Tábora, v té době ještě bez oddacího listu, opojeni alkoholem: „Je zřejmé, že došlo ke konfliktu. U obžalované byly nalezené oděrky na krku, v bytě byl poražený stromeček, shozené jídlo na zem…," shrnul při čtení rozsudku soudce Petr Černý.

Ze šetření vyplynulo, že žena bodla muže nožem do hrudníku a zbraň skončila čtyři milimetry od srdce. Pak poskytla první pomoc a zatelefonovala na záchranku. Zbyněk Muroň putoval s těžkým zraněním na traumatologii do Českých Budějovic. Pár však odmítá tvrzení, že by v ruce držela nůž právě odsouzená.

„Napadl jsem ji slovně, a pak jsem ji i chytil a nebo strčil. Už nevím. Žárlil jsem na ni. Hádali jsme se, a pak jsem se píchl. Bylo to s úmyslem, že už nemusím žít. Hodně jsme toho vypili," přiznal před soudem poškozený s tím, že od prvního okamžiku tvrdil, že si zranění udělal sám.
Manželé jsou nezaměstnaní a pobírají jen minimální dávky. Drahomíra se tedy prý bála, že muž by skončil hospitalizovaný na psychiatrii a oni by přišli o peníze, tedy posléze i o střechu nad hlavou. Proto lékaři do telefonu řekla, že to udělala ona. 

Po hospitalizaci na českobudějovické traumatologii vyšetřoval Zbyňka Muroně psychiatr, který den po neštěstí kontaktoval Drahomíru Muroňovou: „V této době byla žena stále pod vlivem alkoholu, do toho brala léky a psychiatrovi řekla, že ho bodla. Z toho dovozuji, že byla ještě opilá a nevěděla, co činí," konstatoval obhájce Pavel Sokol.

Ošetřující psychiatr Zbyňka Muroně při výpovědi připustil, že hlas obžalované se mu zdál v telefonu znavený, jako kdyby byla pod vlivem návykové látky.

Byl naštvaný

I SMS zprávu, kterou zaslal poškozený z nemocnice jednomu ze svědků, bral soud jako důkaz v neprospěch Drahomíry. Stálo v ní, že se jeho žena netrefila a nůž skončil kousek od srdce.

„Psal jsem to, protože mi nebrala telefon. Chtěl jsem, aby se probrala a uvědomila si, že jsem v nemocnici. Byl jsem naštvaný, že popíjí," ospravedlňoval se Zbyněk.

Drahomíra a Zbyněk Muroňovi, kteří se brali letos v dubnu, se ale pochopení u soudu nedočkali.
Státní zástupkyně Alena Píchová sdělila, že nelze rozhodnout o nevině obžalované. Skutečnosti i důkazy ukazovaly na to, že pachatelem je právě Drahomíra.

„Jde o výpovědi účelové, shodné a nelze z nich vycházet. Jsou v rozporu s dalšími důkazy. Je rozhodující posudek soudního lékaře, který uvedl, že situace popisovaná obžalovanou je nepravděpodobná," řekla Alena Píchová.

Navrhla, aby obžalovaná byla shledána vinou z pokusu o vraždu s nepodmíněným trestem spodní sazby ve věznici s ostrahou. Drahomíře Muroňové tedy hrozilo deset let za mřížemi. Soud dal státní zástupkyni za pravdu.

„Znalecký posudek je jednoznačný a je vyloučeno, aby si poškozený způsobil zranění sám. Faktem je, že se obžalovaná do telefonu doktorovi doznala, že muže bodla. Výpovědím nevěříme. S ohledem na okolnosti, napadení, konflikt, žárlivost jsme rozhodli mimořádně snížit trest pod jeho spodní hranici na pět let," odůvodnil soudce Petr Černý.

Hned se odvolal

Z rozhodnutí byl obhájce Pavel Sokol udivený: „Rozsudek mě překvapil. Byl jsem téměř přesvědčený, že soud paní Muroňovou zprostí, jelikož samotný poškozený několikrát sdělil, že se bodl sám. Na místě jsme se odvolali."

Případ tedy bude řešit vrchní soud v Praze. Odvolal se i Zbyněk Muroň: „Soudíte člověka za to, co neprovedl. Já tady na to „čumím jako jelen", jak to může u soudu vypadat. Já se samozřejmě taky proti rozhodnutí odvolávám," rozčiloval se.
Drahomíra Muroňová musí zaplatit pojišťovně léčebné výlohy ve výši 57 tisíc korun a soud také neuznal žádost o bezplatnou obhajobu.