Předseda senátu Petr Černý v pondělí naznačil, že během hlavního líčení v případu horusického mordu může dojít na překvapení v soudní síni. Podle Táborského deníku se mohlo týkat odhalení komplice, který ukrajinské komando nasměroval na malou soukromou firmu Františka Hadrávka v Horusicích. O spojenci z řad zaměstnanců mluvila i jeho manželka. Ovšem nestalo se, a dodnes tak není jasné, proč se brněnští Ukrajinci vydali pro peníze zrovna na jih Čech.

„Těch možných stop bylo hodně, ale ten poslední kousek, který je propojí, chybí,“ vysvětlil soudce Petr Černý. Překvapení tak byli nejspíš obžalovaní, jimž přehrál video z rekonstrukce jejich běsnění. Zůstali po něm dva mrtví muži.

Soud v Táboře v případu přepadení v Horusicích.
Ukrajinské běsnění znovu u soudu



Zřejmě pouze Vitalij Reprincev by mohl odpovědět na otázku, kdo skupinu pěti Ukrajinců v roce 2015 nasměroval z Brna do jihočeských Horusic. Do vesničky na Táborsku, kde se v malé soukromé firmě ale točí docela velké peníze. Reprincev si odpověď střeží na Ukrajině, která své občany k trestnímu řízení do Česka nevydává. A mozek organizovaného loupežného přepadení moc dobře ví, že jakmile se přiblíží k jakékoli hranici s jiným státem, skončí v poutech.

Pět Ukrajinců, které dal dohromady Vitalij Reprincev, se po předběžné obhlídce Horusic vypravilo z Brna 16. září 2015. Kolem 20. hodiny vtrhli s orientačním plánkem do firmy, kde pracovali lidé na odpolední směně. Překvapil je jejich počet, protože na odpolední směně jich tolik být nemělo. Komplic selhal? Jednoho po druhém bili pěstmi a výfuky motorek. Vedle sebe ležel spoutaný otec se synem, neušetřili ani manželku a syna majitele firmy. Přestože jim František Hadrávek vydal 320 tisíc korun, život mu to nezachránilo. Stejně jako jeho švagrovi Jaromíru Kopačkovi.

Podobně se skrývají další dva Ukrajinci z pětičlenného komanda, a tak na lavici obžalovaných sedí pouze Róbert Simon (1984) a Ivan Ivanovskyi (1980). Podle předsedy krajského senátu Petra Černého ani oni netuší, kdo Reprincevovi dal tip na firmu HF Moto.

Ve středu se jim možná ani nechtělo zvednout zrak od podlahy. Na obrazovce jim totiž soudce přehrával video z rekonstrukce jejich běsnění. Figuranti je vrátili do reálného okamžiku 16. září 2015, kdy surově ubili dva muže a další zranili. Na obrazovce sledovali sami sebe, jak bijí nevinné lidi. V touze získat peníze. Například Róbert Simon při zahájení soudního procesu svou účast zdůvodnil po ukrajinsku: „Komunita drží spolu.“ Ivan Ivanovskyi se hájí tím, že spoutané lidi pouze hlídal, a to s pistolí v ruce.

Policie se při vyšetřování dlouho nemohla pohnout z místa, nakonec se jí podařilo dva členy gangu dovést až k soudu. „Tento případ dávám na policejní akademii, aby se podle něj učilo,“ obdivuje soudce odvedenou práci kriminalistů. Na správnou stopu je zavedlo až dešifrování tisíců telefonních kontaktů, které v den přepadení křížily prostor nad Horusicemi. Ačkoli zločinci ke vzájemné komunikaci použili anonymní předplacené SIM karty, na jihočeské kriminalisty to nestačilo.

Domovní prohlídka pak nad nimi stáhla smyčku ještě víc. V domě Ivana Ivanovského, jemuž patřila jedna z odhalených SIM karet, policie totiž mimo jiné našla i černou kuklu na hlavu, rukavice a plynovou pistoli…

Závěrečné řeči i poslední slova zazní během čtvrtečního pokračování. Soudce předpokládá, že rozsudek by mohl vynést po obědě.