Když se v sobotu v noci ozval mezi panelovými domy křik, málokdo mohl tušit, že se strhla rvačka, ve které šlo o životy. V ulici V. Volfa před domem s číslem 19 se nešťastně potkaly dvě skupinky mladých mužů. Jedni se měli vracet z oslavy, druzí přijeli ze Slovenska, aby se zúčastnili pondělního pohřbu příbuzného. Všechno bylo nakonec jinak. Slováci, z nichž jeden měl vytáhnout nůž a zaútočit, památku svého příbuzného neuctili. Namísto toho byli zadržení policií. Pobodané mladíky odvezla záchranka do nemocnice.

Ulice Václava Volfa v Českých Budějovicích
U víkendové rvačky na budějovickém sídlišti Máj padlo obvinění z pokusu o vraždu

Podrobnosti o události přiblížil Deníku jeden z příbuzných poškozených, který si ale nepřál být jmenován. „Nic takového by se nemělo stát. Chápu, že se chlapi poperou. Nože by u toho ale být neměly,“ řekl muž, kterému teď hlavně záleží na tom, aby se jeho příbuzní brzy uzdravili. „Všichni tři jsou stále v nemocnici. Dva už jsou z nejhoršího venku, ale ten třetí má stále horečky a není v pořádku. Byli hodně pobodaní. Jeden má zasaženou plíci a žebro, druhý byl zraněný pod břichem bez vnitřního zranění. Ale ten, co je na tom nejhůř, má zasažená játra a střevo, toho prý bodnul celkem pětkrát,“ popisuje jejich stav.

Krásný exemplář užovky. Ilustrační foto.
Také jste se v přírodě setkali s hadem a nevíte, zda je nebezpečný? Pošlete foto

Útočníci prý přijeli několik dní před pohřbem, aby tzv. vartovali. Je to zvyk, při kterém zemřelý zůstává doma a příbuzní u něho drží čestnou stráž. Zemřelý třiatřicetiletý muž zde sice nebydlel, ale žili tu jeho rodiče. Pohřeb se nakonec odehrál jen úzkém kruhu. Většina pozvaných hostů nakonec nepřijela a rodiče zemřelého se prý po incidentu odstěhovali. Atmosféra na sídlišti je totiž po sobotní noci sice už méně, ale stále napjatá. „Na uklidnění situace bude mít vliv i to, jak vysoký trest útočník za pobodání našich chlapců dostane,“ dodal člen jejich rodiny. Příbuzní a přátelé zraněných mužů cítí značné rozhořčení.

Aby nedošlo k dalším rvačkám, na to dohlížela v sobotu i v neděli i policie. Ta také stále sbírá informace o podrobnostech incidentu. „Budeme rádi za jakákoli upřesňující svědectví, včetně fotek a videozáznamů,“ řekl policejní tiskový mluvčí Milan Bajcura.