Krátce po půl jedné v sobotu 24. července loňského roku pozorovali obyvatelé českobudějovického sídliště Máj i Vltava policejní manévry. Toho dne došlo v osmipatrovém domě ke dvojímu krveprolití. Vraždit zde měla blondýnka, která ženě, jež jí dala život, a vlastnímu potomkovi, uštědřila desítky bodných a řezných ran. Její rukou zemřeli dva lidé na vykrvácení.

Od sobotního dopoledne řeší českobudějovičtí kriminalisté okolnosti násilného úmrtí dvou lidí, ke kterému došla na českobudějovickém sídlišti Vltava.
Vražedkyně utíkala sídlištěm potřísněná krví, policie ji lapila těsně po masakru

První soudní líčení s ní se uskutečnilo včera dopoledne. Státní zástupkyně Dagmar Šimáková sdělila, že do brutálního činu se obviněná chovala příkladně. Do té doby byla bezúhonná, řádně studovala a věnovala se péči o malou dcerku.

„Samotný čin spáchala v silného afektu. Psycholog vidí problém v tom, že zatím neporozuměla příčinám a důsledkům svého jednání,“ konstatovala.

Babička bránila stěhování

Hrůznému letnímu činu předcházela hlasitá rozepře. To těsně po incidentu potvrdili sousedé v panelovém domě a nyní to zaznělo i před soudcem Ondřejem Kubů. „Mezi obžalovanou a její matkou došlo k prudké hádce, matka chtěla dospělé dceři zabránit, aby se odstěhovala k otci dítěte, neboť jí v minulosti i nyní říkala, že se neumí o dítě sama postarat,“ uvedla Šimáková v obžalobě.

Dvojnásobné vražedkyni z Vltavy u soudu hrozí 15 až 20 let. Svého činu lituje a chce jít cestou dohody. Udělala si dítě s o dost starším mužem z Milevska. Podle zasvěceného zdroje Deníku jde o sedmasedmdesátiletého vědce. Chtěla se k němu nastěhovat, ale jejímu počínání bránila panovačná matka.

Od sobotního dopoledne řeší českobudějovičtí kriminalisté okolnosti násilného úmrtí dvou lidí, ke kterému došlo na českobudějovickém sídlišti Vltava.
Dvojnásobná vražda v Budějovicích: žena patrně zavraždila svou dcerku a matku

To je začátek příběhu, který vyvrcholil jednu letní sobotu krvavým masakrem. Vyhasli dva životy, její dceři byly teprve dva roky.

Obviněná v afektu po vyhroceném sporu kvůli plánovanému stěhování nejméně čtyřmi kuchyňskými noži napadla matku i dceru. Bodala a řezala je do krku, hrudníku, v obličeji, na zádech, i rukou. Způsobila jim množství zlomenin žeber, poranění ledvin i obratlů. Oběti jejího řádění umřely na vykrvácení.

Brutální řádění

Soudce Ondřej Kubů tento způsob provedení nejhoršího z hrdelních zločinů zhodnotil jako brutální. „K tomuto trestného činu došlo zvlášť surovým způsobem, několika desítkami bodných a bodnořezných ran. Lze ho považovat za vražedný útok s vysokou mírou brutality,“ řekl.

Obhájkyně Jana Smilová žádala pro svou klientku pobyt na svobodě, podle ní by mohla zůstat u partnera na Písecku, to soud zamítl a poslal ji zpět do vazby. Ačkoliv podle znalce není pro veřejnost nebezpečná a není nutná ani žádná léčba. Obžalovaná totiž podle dvou psychologů netrpí žádnou vážnou duševní chorobou vedoucí k agresivnímu jednání.

Obviněná avizovala, že je přístupná dohodě a žádala přítomné o odpuštění. „Je mi to líto, co jsem provedla, nemůžu to vzít zpátky. Tento čin jsem nepřipravovala, bylo to pod vlivem afektu. Dcerku i mamku jsem milovala, prosím o odpuštění i pánaboha,“ znělo z jejích úst.

Výši trestu může ovlivnit způsob, jak vraždy provedla. Další termíny jednání naplánoval krajský soud podle mluvčí Ivany Vobejdové na únor a březen. „Když ale žena přistoupí na dohodu o vině a trestu, odpadne dokazování a případ tak může skončit, řekla ČTK Vobejdová.