Co se dělo za zdmi dětské psychiatrické léčebny na Táborsku? Docházelo zde k sexuálnímu zneužívání a šikaně malých pacientů?
Deník o případu informoval minulý týden 23. prosince, smutná událost se však stala dříve.

Již v létě totiž putovalo z Dětské psychiatrické léčebny v Opařanech na policii trestní oznámení. Důvodem bylo údajné sexuální zneužívání jednoho z pacientů. Násilníci byli také pacienti.

„Oznámení jsme podávali na základě toho, co bylo zjištěno,“ uvedla zástupkyně ředitelky léčebny a lékařka Jana Holendová.
Zároveň odmítla podat bližší informace s ohledem na vyšetřování případu policií.

Sdílnější nebyl ani mluvčí táborských policistů Miroslav Doubek.
„Naši policisté prošetřují všechny skutečnosti, které jsou obsahem podaného oznámení. Vzhledem k probíhajícímu šetření a zejména pak zákonnému ustanovení ve věcech odpovědnosti mládeže za protiprávní činy nebude policie poskytovat k případu žádné bližší nformace,“ sdělil mluvčí Miroslav Doubek.

Podle neoficiálních informací se má jednat dokonce o několik zneužívaných dětí.
Jak uvedla Jana Holendová, občas se mezi pacienty náznaky sexuálního zneužívání objeví. Do léčebny přicházejí děti s celou šíří diagnostického spektra v psychiatrii.
„Mezi nejčastější diagnózy patří poruchy chování a hyperkinetické poruchy chování,“ zmínila se ke skladbě pacientů opařanské léčebny ve věku od tří do osmnácti let Jana Holendová.
Právě poruchy chování pociťuje často personál na své kůži a podle slov zástupkyně musí neustále řešit případy napadání.

Sexuální oběť si často nese následky po celý život.
„Zkušenost sexuálního zneužívání může postižené dítě ovlivnit i v dospělém věku,“ potvrzuje psycholožka Kateřina Sekyrová z dětské psychiatrické ambulance českobudějovické nemocnice.
„K následkům zneužívaného dítěte patří například emoční poruchy, deprese nebo psychosomatické potíže. Zneužívání se odrazí i na jeho sexuálním vývoji. Hodně ale záleží na tom, jak dlouho bylo dítě zneužíváno a jaké odborné pomoci se mu dostalo nebo dostává,“ doplňuje psycholožka Kateřina Sekyrová.

K sexuálnímu zneužívání v dětském a mládežnickém kolektivu může dojít i na internátech nebo ve školách. „Za poslední tři roky jsme v Jihočeském kraji žádný podobný případ neřešili,“ říká policejní mluvčí Milan Bajcura. „Běžně ale řešíme například dětské útěky, rvačky nebo poškozování věcí. Tenhle případ sexuálního zneužívání v dětské léčebně je skutečně extrémem,“ doplnil mluvčí.

Dětská psychiatrická léčebna Opařany je ústav pro děti a dorost se specializovanou péčí v oboru dětská a dorostová psychiatrie. Je největší
dětskou psychiatrickou léčebnou v republice Léčebna nabízí komplexní péči pro akutní stavy i pro stavy vyžadující dlouhodobější hospitalizaci. Ústav má 160 lůžek pro pacienty od 3 do 18 let.

Pavlína Macelová, Radek Gális