S obžalobou z vraždy manžela stojí od včerejška před krajským soudem Eva Rajtmajerová (40).
Je viněna z toho, že muže omámila tabletami Hypnogenu, přidanými mu do jídla. Když došlo k útlumu jeho centrální nervové soustavy, s další nezjištěnou osobou ho uškrtila textilní lepicí páskou. Tělo pak vhodili do nádrže Orlík, na jejíž hladině v blízkosti Podolského mostu loni 1. června vyplavalo. S řetězem kolem pasu, od něhož se patrně utrhlo závaží.
Ke skutku mělo podle státního zástupce dojít loni v pátek 20. dubna mezi 21. a 23. hodinou ve společném bydlišti obou aktérů v Písku. Tam měl Miroslav Rajtmajer přijít, aby se s manželkou dohodli na majetkovém vypořádání před chystaným rozvodem.


Rýže s hypnotiky?
Jeho návštěvu v bytě včera obžalovaná u soudu potvrdila.
Měla prý pro manžela připraveny steaky s hranolky, ale protože přišel pozdě, vzal si jen něco malého z ledničky. Ona pak hranolky vyhodila. Kolem 23. hodiny prý někdo zazvonil, Miroslav Rajtmajer vyhlédl z okna, řekl, že jde dolů, vzal si jen klíče a manželce sdělil, že má schůzku a že se za chvilku vrátí. Pak odešel. Na dotaz obžalovaná uvedla, že se z okna nepodívala, s kým že se měl sejít.
Ujistila, že ona poté byt určitě neopustila a nikdo ji v něm také nenavštívil. Kolem třetí hodiny jí prý manžel poslal SMS, že měl nějaké problémy, ale že už je v pořádku doma. Požádal ji, aby na jejich chalupě v Podolí případně vyzvedla jejich oktávii.
Manželovo zmizení ohlásila v neděli po návštěvě oné chalupy.
Popřela, že by mužovi podala k večeři katův šleh s rýží, jejíž natrávená konzistence se stopami látky zolpidu se našla v žaludku oběti. Její dcera v přípravném řízení uvedla, že matku ale tehdy viděla vařit katův šleh a povšimla si připravených dvou sáčků s rýží.


Zapomenout nelze

Kromě výslechu obžalované soud včera četl listiny.
Mezi těmito důkazy jsou četné e–mailové zprávy mezi manželi a Rajtmajerovou přítelkyní z března a dubna 2007. Co do obsahu potvrzují chystání zmiňované schůzky k majetkovému vyrovnání („Udělám něco dobrého, aby se nám dobře mluvilo, nebudeme se hádat“).
V textech, které psala obžalovaná, je i hodně hořkosti a výčitek („Dokážu odpustit, ale ne zapomenout“).
Maily přítelkyně jejího muže pak kontrastují bezstarostností . .
Zmíněná přítelkyně Miroslava Rajtmajera vystupuje u soudu jako poškozená: jejich vztah je kvalifikován jako hluboký a dlouhodobý. Bude ale také slyšena jako svědkyně.
Druhou poškozenou je Rajt〜majerova dcera z prvního manželství. Její zástupce navazuje na prosby příbuzných a známých zemřelého, kteří se obrátili na Deník s žádostí o pomoc při pátrání po případných svědcích události. Upozorňuje především na důkaz záznamem volání neznámé ženy na tísňovou linku policie o tom, že kritickou noc viděla obviněnou nasedat s neznámým mužem do velkého černého auta.
Nepodařilo se ji ztotožnit, ale dcera Miroslava Rajtmajera stále věří, že se ještě přihlásí . . .
Hlavní líčení pokračuje.