Původně přitom dosud netrestaný 35letý muž z Prahy vyslechl obvinění z pokusu o vraždu více než jedné osoby a z obecného ohrožení. V případě odsouzení by při nezměněné právní kvalifikaci mohl padnout i výjimečný trest. Tedy rozhodnutí o pobytu za mřížemi přesahující dvacet let.

Před soudem se ale podezřelý zpovídat nebude. „Začátkem června podal vrchní komisař v souvislosti s tímto případem návrh státnímu zástupci na zastavení trestního stíhání, a to s ohledem na výsledky znaleckých zkoumání, která policie obdržela,“ vysvětlila ve středu Suchánková. Podle posudku dotyčný nebyl v době činu trestně odpovědný, a tak žalobce stíhání zastavil.

Zadržený muž.
Muž podezřelý ze střelby na auta je ve vazbě

Případ střelby z 15. ledna, kdy na pokračování dálnice D4, tedy na silnici I/4 u obce Zalužany, řidič pálil po projíždějící Škodě Kodiaq a následně střílel i na transport pohonných hmot, vyvolal velkou pozornost. Naštěstí střely zasáhly pouze vrchní plášť cisterny, takže nedošlo k dalšímu maléru. Jeho auto se pak našlo odstavené v Písku – a opodál byl zadržen i podezřelý; držitel zbrojního průkazu.

Následně se středočeská policie obrátila na veřejnost s výzvou ke spolupráci. Hledala totiž další motoristy, po nichž muž za volantem bílého bavoráku také případně mohl střílet.

Ilustrační foto.
Kriminalisté rozkrývají zločin za branami věznice