Tři bývalé partnerky Miroslava Habicha ve středu 8. ledna soudu vypověděly, že poznávacím znamením třicetiletého muže, do něhož se zamilovaly, je násilí, agresivita, rozkazování, bití. Minimálně rok se toho dopouštěl i na své manželce. Když chtěla rozvod, prohru neunesl a mladou ženu v jejich bytě uškrtil.

S tělem mrtvé manželky prožil Miroslav Habich loni v červnu dva dny. Pak půlroční dítě naložil do kočárku a odložil v nemocnici. Sám se konečně vydal udat  na policii.
U soudu dnes zopakoval, že matku společné dcery miluje. „Miluju ji pořád a milovat ji budu navždy. Je mi to líto, přiznávám vinu," uvedl ve své závěrečné řeči před vyslechnutím rozsudku s tím, že týrání a omezování svobody, ze kterého ho žaloba vinila,  ale odmítá.

Z úst předsedy senátu Petra Černého slyšel, že ho posílá do vězení se zvýšenou ostrahou na 18,5 roku. Za zvlášť závažný zločin vraždy mu přitom hrozil až výjimečný trest. K jeho uložení ale podle soudce nebyly splněny všechny aspekty. Například závažnost zločinu nebyla „velmi vysoká", čin nespáchal velmi brutálním způsobem.

Obžalovaný v soudní síni. Soudce se proto pohyboval v rozmezí odnětí svobody na dobu 15 až 20 let, přičemž trest uložil v horní polovině sazby, jak navrhovala i žalobkyně Libuše Pospíšilová. K uložení 18,5 roku ho vedla i minulost obžalovaného.
„Přitěžuje mu, že spáchal několik trestných činů, že už byl šestkrát soudně stíhaný a v době spáchání činu byl v podmínce," přiblížil obraz muže s výrazně vychrtlou postavou, který má trvalé bydliště v sezimoústecké ulici E. Beneše a přechodné v Kozské ulici v Měšicích, kde v létě manželku zabil.

V jeden okamžik svým činem zbavil dnes roční holčičku obou rodičů. Do konce života se s ní potáhne minulost, v níž bude figurovat otec vrah. Za takové stigma jí má otec zaplatit přes pět milionů korun.

Neškrtil poprvé

Také dřívější přítelkyni měl obžalovaný škrtit. V rozpadajícím domě v Holečkových sadech v Táboře provázkem, který vytáhl z kapsy. „Omdlela jsem. Při škrcení mi říkal, že když mne nebude mít on, tak nikdo, že mne klidně zabije," vzpomněla na událost přes 10 let starou.
I ostatním zakazoval styky s kamarádkami i rodinou, jejich život provázel strach.