Dvěma obžalovaným, Ivanu Ivanovskému a Róbertu Simonovi, kteří společně se třemi dalšími muži v září roku 2015 do firmy HF moto vtrhli, se to neposlouchalo dobře. Manželka zemřelého majitele firmy Františka Hadrávka je nešetřila.

Šest obětí ukrajinského komanda, které do Horusic přijelo z Brna, se muselo vrátit do nejhoršího dne svého života, aby soudu popsaly přepadení.

Nejemotivnější byla slova vdovy po majiteli firmy Františku Hadrávkovi. Ani dva roky nezahojily bolest, kterou ji přineslo 15. září roku 2015. Při nemilosrdném útoku přišla o manžela, bratra Jaromíra Kopačku a málem i o syna Martina. Ani ona sama neunikla ranám útočníků.

Ilustrační foto
Řidič nadýchal bezmála dvě promile

Právě proti těmto s firmou nejvíce spojeným lidem útočilo komando nejagresivněji. Věděli tedy, na koho se zaměřit nejvíc? Vdova se domnívá, že dostali tip. „Mám podezření na jednoho ze zaměstnanců, a to jsem sdělila i policii,“ řekla. S obžalovanými nemá slitování, připravili ji o podstatnou část rodiny.

„Ukažte jim fotografie, ať vidí, co udělali. Malé kluky připravili o dědečky, dejte jim ten největší trest,“ vyzývá soudní senát.

Soud oběti ušetřil přímého setkání s obžalovanými a výslechy vedl pomocí videokonference.

Večer hrůzy

V osudný večer šla manželka Františka Hadrávka zavřít slepice, ale zezadu na ni skočil útočník. Radil jí, aby nekřičela, ale když nedbala, dostala minimálně dvě rány pěstí, až upadla na zem. V dílně firmy se pak setkala se svým manželem Františkem. Byl spoutaný a po tváři mu tekla krev, necelý měsíc se zotavoval po infarktu.

„Prosila jsem, aby manžela pustili a on zase říkal, ať pustí všechny, že jim dá peníze. Mě pak spoutali na židli a ten co mne hlídal, na mě mířil pistolí. Manžela odvedli. To bylo naposledy, co jsem ho viděla živého,“ uvedla třesoucím se hlasem.

Soud v Táboře začal hlavní líčení v případu přepadení v Horusicích.
Masakr v Horusicích na svědomí nemají, to ti ostatní, co uprchli

V obýváku jejich domu pak staršího muže, jenž jim vydal 320 tisíc, útočníci zbili do bezvědomí. Na hluk zareagoval syn Martin z vedlejšího pokoje. V kuchyni vzal nůž a šel zjistit, co se děje. Zrovna si skypoval se svou přítelkyní, která po celou dobu zůstala ve spojení, a měla tak přepadení v přímém přenosu. Byla ale tak vyděšená, že policii nezavolala.

„V pokoji jsem stál tváří tvář jednomu z útočníků a pak už si jen pamatuju, že se choulím na zemi a dostávám rány pěstí. V pokoji byli dva, tátu jsem ale neviděl,“ vzpomíná syn Martin.

Jeho otec zraněním podlehl o pár dnů později, na začátku října. Statečný zůstal do konce souboje, i když věděl, že proti urostlým a rozběsněným třicátníkům nemá šanci. Doma skrývaný milion jim ale už nevydal.

Zatímco v rodinném domě vrcholilo drama, v dílnách firmy již leželo šest spoutaných lidí, včetně manželky Františka Hadrávka. „Když jsem pak viděla, jak tří utíkají pryč a bylo už ticho, uvolnila jsem se ze spoutání a asi šla nejdřív do našeho domu. Manžel nereagoval, syn jen hučel, oba leželi na zemi,“ přiblížila obraz, který ji doma čekal.

Z Brna na jih

Do Horusic se parta pěti Ukrajinců vypravila z Brna. Jejich cílem byly peníze. Věděli, že by ve firmě mohl být rozhodně milion.

U soudu stojí pouze dva: Ivan Ivanovskyi (37) a Róbert Simon (33), ostatní tři uprchli na Ukrajinu, která své občany k trestnímu stíhání do ČR nevydává. Šéfem gangu byl Vitalij Reprincev, jenž čtyřem kumpánům dodal i plánek firmy. Kde ho vzal? Byl s někým z Horusic ve spojení? Kumpány vybavil maskováním i pistolí. Tu svěřil Ivanu Ivanovskému. Co do činění měl například i v Táboře nebo ve Strakonicích. Všude měl známé.

Policie. Ilustrační foto.
Ze stavební buňky zmizel vibrační válec za 200 tisíc

Oba obžalovaní připouští svou vinu na loupežném přepadení, odmítají však, že by se podíleli na brutálních útocích a tedy na dvojnásobné vraždě. Shodně soudu tvrdí, že oni lidi jen spoutali, a když leželi na zemi, hlídali je.

Soud pokračuje ve středu a v pátek dalšími výslechy svědků a soudních znalců.