Kauza Jiřího Berky má na seznamu 12 obžalovaných. Stejný počet míst zabrali v síni advokáti. Někteří z nich kritizovali postup hlavního líčení, kterému soud věnoval čtyři dny a pokračovat v něm bude  zase v září.

Případ zmanipulovaných konkurzů na 11 firem se před táborský senát vrátil po pěti letech, kdy vynesl rozsudky. Dosud však nenabyly právní moci a předsedovi senátu Zdeňku Kučerovi se kvůli prezidentské amnestii opět dostaly na stůl. Pro obnovení hlavního líčení zvolil rychlejší formu: během čtyř dnů zúčastněným pro osvěžení paměti jen přečetl zprávu o průběhu celé kauzy. Právě to se některým nezamlouvalo.

Fakta o případu:V kauze je 12 obžalovaných za účast na zločinném spolčení ve věci 11 údajně zfalšovaných konkurzů firem a za škodu 264 milionů. V roce 2010 v Táboře padly nepravomocné rozsudky. Tři hlavní postavy měly jít do vězení na devět let.


„Vycházíme z toho, že od chvíle, kdy se provádělo dokazování, uplynulo už šest let a v zákoně se říká, že pokud přerušení řízení trvá delší dobu, a my se domníváme, že šest let je delší doba, má se řízení celé opakovat," shrnul názor svůj i některých svých kolegů obhájce Pavla Hlavatého Josef  Čech.
Podle něj nyní obhájcům schází dojem bezprostřednosti z řízení, připouští však, že i paměť desítek svědků, kteří by museli znovu vypovídat, za tu dobu vybledla.

Josef Čech uvedl, že pouhým podáním zprávy soudce obešel zákon. A to tím, že se   všech zúčastněných stran předem nezeptal,  zda se čtením souhlasí a nebo má znovu provádět veškeré důkazy, včetně znaleckých posudků. „Možná to vůči nim nebylo zcela fér, ale tento postup je zcela běžný," hájí rozhodnutí Zdeněk Kučera.


Přečtení podrobné zprávy má  význam v tom, že se všichni dostanou zpět do děje. A i advokáti připouštějí, že na takový postup má soud právo. Předseda senátu zase nezpochybňuje jejich právo na řádnou obhajobu.
Na druhé straně je jasné, že všem jde o čas: rozplétání příběhu zpochybňovaných konkurzů se táhl od roku 2003 a aktéři si rozsudek vyslechli až  v roce 2010. Víc času dává naději, že přijdou další prezidentské  amnestie, i když v případě Miloše Zemana je to myšlenka odvážná. Tyto pravomoci totiž převedl na ministerstvo spravedlnosti.

Aktéři kauzy:Jiří Berka, X. Y., Daniel Thonat, Pavel Hlavatý,  Vladimír Šiša, Jan Harangozzo, Miroslava a Karel Melicharovi, Petr Tuhý, Marta Čiháková, Lubor Kindl, Martin Jurenka.
Celkem v případu padlo šest žalob. Ve prospěch zločinného spolčení měli způsobit škodu 264 milionů.  Tři z obžalovaných byli v roce 2010 zproštění viny, další dostali tresty od 6,5 do 9 let. 



I když Josef Čech nechce připustit, že by mu šlo o protahování procesu, ale  jen o dodržování trestného řádu.
O čas jde i Zdeňku Kučerovi, ten by totiž ze skříní musel vyndat celý obsáhlý spis o tisících stranách a začít znovu od první.
„Sice jsem to nepočítal, ale spis je uložen ve více než čtyřiceti  krabicích od banánů, takže ten rozsah je obrovský a jen protokol o hlavním líčení má dva tisíce stránek. Navíc pokud byste se podívala, tak důkazy svědků byly prováděny skutečně velmi podrobně. Možná jsem ve skrytu duše doufal, že řeknou, že chtějí jen něco zopakovat," vysvětloval Zdeněk Kučera.
Ve čtvrtek maraton čtení ukončil a obhájci měli možnost podat další návrhy na doplnění dokazování.

Advokátka Věra Říhová například navrhla výslech svědka, který původně vypovídat odmítl.  Státní zástupkyně Daniela Smetanová pak navrhla dokazování promlčení u tří obžalovaných. Jedním z nich je X. Y., který původně dostal devítiletý trest odnětí svobody, ale pomohla mu z něj amnestie. Nyní v případu figuruje jen okrajovou trestnou činností, která splňuje lhůtu na promlčení. Kauza soudce Berky, hlavní postavy případu, se k táborskému krajskému  soudu vrátí v polovině září. 

Článek byl aktualizován dne 16. 10. 2019.