Dnes je dárcem krve, krevní plazmy, angažoval se i v náboru do registru dárců kostní dřeně Kapička krve, jehož garantem byl Stoupa Cup. A co vzkazuje ostatním, kteří o dárcovství uvažují? „Dojděte, nic to nestojí, ani to nebolí.“

ODBĚRŮ JE KVŮLI KORONAVIRU MÉNĚ

Vlivem koronavirových opatření na jaře letošního roku je počet odběru nižší než tomu bývalo v minulých letech. Méně dárců přicházelo i počátkem prázdnin.

„Aktuálně se situace již stabilizovala. Děkujeme všem, kteří nás podrželi i v době mimořádných opatření,“ vzkazuje vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení Vsetínské nemocnice Marie Kašparová.

DÁRCE LÁKAJÍ NA LET BALONEM

Nadále však platí, že dárci – především mladí a prvodárci – jsou zapotřebí. Právě pro ně jsou určené akce připravované ve Vsetíně na letošní září. Devátého září to bude projekt 450 ml NADĚJE.

„Primárně je zaměřený na získávání bezplatných prvodárců krve pro transfuzní oddělení. Projekt vznikl v Břeclavi a postupně posunul působnost do celé České republiky,“ uvedla koordinátorka projektu Xenie Mráčková.

Na každé akci je jednomu z prvodárců věnován let balonem.

Nové vodorovné dopravní značení na křižovatce "Videčská" v centru Rožnova pod Radhoštěm.
Nepříjemnou křižovatku v centru Rožnova zpřehlednilo nové značení

„Darování krve je osobní rozhodnutí, kdy každý musí začít sám u sebe. Při vědomí, že lidská krev je dosud nenahraditelnou tekutinou, nutnou k navrácení zdraví a záchraně životů, by rozhodování nemělo být příliš složité. Každé tři sekundy v České republice někdo potřebuje krev,“ upozornila Mráčková.

Na 16. září je pak připravená akce Daruj krev s VZP. Na dárce čeká poradenství, možnost stanovení BMI, dozvědí se o možnostech čerpání benefitů a připraveny jsou i drobné dárky.

Ve Vsetínské nemocnici se odběry od dobrovolných dárců konají vždy ve středu, krevní plazmy pak v pondělí a pátek. Stačí se předem objednat na telefonním čísle 571 818 605. Podrobné informace k dárcovství najdou zájemci na webu nemocnice.