„Tehdy to ale nebrali vážně a já jej tzv. rozchodila,“ vzpomíná. Srdce ji bolelo stále, v polovině 90. let jí lékař řekl, že má anginu pectoris, a dal jí nitroglycerin. V dubnu roku 2010 se srdce opět ozvalo – paní K. měla pocit, jako by místo něj měla v hrudi zavřeného motýla, který třepotá křídly. „Skončila jsem rovnou v nemocnici s fibrilací síní a řekli mi, že mám brát anopyrin.“

Pokud máte problémy s dýcháním, měli byste navštívit lékaře.
Plicní hypertenze. Pokud se neléčí, je srovnatelná s nejtěžšími nádory

I po opuštění nemocnice se jí stále špatně dýchalo. Chodila třeba deset metrů za manželem, protože jí nestačil kvůli špatnému srdci dech. Dokonce se přestěhovali – z prvního patra rodinného domku do přízemí, protože nedokázala kvůli dušnosti vyjít schody.

Počty

* V Česku žije odhadem půl milionu lidí s fibrilací síní.

* Každý rok jich přes 11 tisíc přibude.

* Pacienti s fibrilací síní mají 5x vyšší riziko cévní mozkové příhody (tzv. mrtvice).

* Podle průzkumů až 40 % nemocných v Evropě o své diagnóze ani neví.
Nejčastějším pacientem je muž mezi 50–55 lety.

O sedm měsíců později ji odvezli do nemocnice znovu – dostala cévní mozkovou příhodu, kterou fibrilace způsobují. „V tu dobu jsem chodila ke kardioložce, ale ta moje potíže nebrala příliš vážně a předepisovala mi jen léky na vysoký tlak a betablokátory. Protože mi bylo čím dál hůře, změnila jsem lékaře a ten mě poslal na operaci chlopní a poté nasadil warfarin,“ popisuje svoje srdeční trable 81letá žena.

S warfarinem si mírně řečeno nesedla. „Měla jsem velké zažívací potíže, nemluvě o tom, že jsem kvůli němu musela vysadit salát, brokolici a špenát a přesně tyto potraviny miluji a byla jsem zvyklá je jíst od dětství. Také jsem chodila pravidelně na tzv. quicka, kde mi lékař kontroloval srážlivost,“ říká paní K.

A protože je novinářka a ráda se pídí po novinkách, narazila na moderní léčbu tzv. antikoagulancia. „Šla jsem rovnou ke kováři – v tomto případě ke známému kardiologovi – a ten mi léčbu změnil,“ doplňuje. Poté, co přešla na léky, které nevyžadují jídelní omezení ani pravidelné testy, ulevilo se jí. „Už chodím deset kroků před manželem a užívám si šesti vnoučat a sedmi pravnoučat,“ uzavírá s tím, že má štěstí na obětavého manžela, který jí se vším pomáhá.

Roztroušená skleróza je závažné autoimunitní onemocnění, které postihuje nervový systém.
Roztroušená skleróza je nemocí mladých. Ti o tom však nevědí

Názor lékaře

„V současné době musí pacient absolvovat nejdříve léčbu tradičními léky na ředění krve. Až když ji nelze udržet nebo jinak nevyhovuje, můžeme předepsat NOAC. V tuto chvíli je pro nás klíčové dostat léky mezi co nejvíce lidí, ale obávám se, že debata o uvolňování preskripčních omezení se kvůli ekonomickým důsledkům pandemie může výrazně zpomalit,“ vysvětluje prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., předseda České kardiologické společnosti. Podle něj jsou tyto moderní léky například v Německu běžně dostupné a již téměř vytlačily tradiční léčiva. „NOAC jsou účinnější, jejich síla se projevuje v nižším výskytu ischemických příhod neboli mrtvic, ale také vyšší bezpečnosti. Jejich uživatelé nemají tolik krvácivých příhod, ke kterým dochází v důsledku přílišného zředění krve,“ říká prof. Linhart.

Tuberkulóza - Ilustrační foto
Nemocných na tuberkulózu loni mírně přibylo. Nejvíce postihovala muže

Informace o nemoci

* Fibrilace (míhání) síní je nejčastější arytmií, kdy krev srdcem neprotéká tak, jak by měla. Mohou pak vznikat krevní sraženiny.

* K prevenci mrtvice (způsobené fibrilací síní) pacientům pomáhá tzv. antikoagulační léčba, která snižuje srážlivost krve a zabraňuje vzniku sraženin.

* Mezi nejčastější příznaky fibrilace síní patří nepravidelné, rychlé bušení srdce, svíravý pocit na hrudi nebo únava.

* Výskyt fibrilací v populaci stoupá s narůstajícím věkem, s nadváhou a vyšším krevním tlakem.

* Podle odborníků bude počet lidí s touto poruchou srdečního rytmu narůstat. Do roku 2030 se má jejich počet zvýšit až o 70 %.

* Nemocný o arytmii nemusí vůbec vědět a zjistí se to náhodou při EKG nebo při některé z komplikací, jako je mozková příhoda.

Mezi rizikové faktory patří preeklampsie v osobní nebo rodinné anamnéze, první těhotenství, věk pod 20 let nebo nad 40 let, obezita, vícečetné těhotenství či těhotenská cukrovka.
Preeklampsie. Strašák budoucích maminek, který může mít fatální následky

Tipy pro zdraví

K dosažení zdravého a štíhlého těla je nezbytné posílit trávení, optimalizovat metabolismus a podporovat odbourávání zásob.

„Aby organismus začal efektivně spalovat uložené zásoby, musí být jednotlivá jídla kvalitní, nutričně vyvážená, dostatečně sytící, ale zároveň nesmí tělo zatěžovat. Je proto velice důležité jíst v pravidelných intervalech, maximálně třikrát denně, aby měl trávicí trakt dostatek času na zpracování potravy a neukládal zbytky. Mezi jídly nechávejte pauzu 5–6 hodin a nezařazujte žádné svačinky, a to ani kousek ovoce nebo kávu s mlékem. K podpoře metabolismu pomáhá i pravidelný pohyb a masáže,“ radí terapeutka ajurvédy Blanka Novotná z pražských Domů jógy.

8 obecných rad, jak zhubnout podle principů ajurvédy

1. Dávejte přednost ostré, svíravé nebo hořké chuti před sladkou, slanou a kyselou. Používejte v kuchyni čerstvý zázvor, česnek, křen, petržel, cibuli, chilli koření.

2. Omezujte tučné mléčné produkty, studené nápoje, smažená a tučná jídla.

3. Do jídelníčku pravidelně zařazujte zeleninu a luštěniny.

4. Pijte horkou vodu, vodu s citronem a mátou, popřípadě ajurvédské čaje.

5. Maso jezte maximálně jednou týdně, nejlépe kuřecí a rybí.

6. Přepadne-li vás pocit hladu, nejdříve vypijte nejlépe půl hodiny před jídlem sklenici horké vody s citronem.

7. Pravidelně používejte koření podporující trávení – koriandr, kmín, fenykl, kardamom, zázvor, skořici a indickou směs garam masala.

8. Nezapomínejte jíst v pravidelných časech, pravidelně se hýbat a meditovat.