O těchto pěti stromech jste možná nikdy neslyšeli

Zdroj: Youtube

Zavřete oči a představte si zhruba deset metrů vysoký mohutný strom. Nejen jeho větve, ale také kmen samotný pokrývají lesklé, černofialové bobule velikosti hroznu. Prapodivné plody vyrůstají přímo ze dřeva, po nějaké stopce není ani vidu.

V první chvíli se polekáte, že strom asi trpí nějakou zvláštní chorobou. Místní průvodce vás však uklidní a vyzve k ochutnání. Nedůvěřivě vložíte jednu bobuli do úst. Vzápětí se vám na jazyku rozvine lahodná svěží chuť připomínající kombinaci mandarinky a hroznového vína.

Baobaby jsou vskutku fascinující rostliny. Na snímku baobab Grandidiérův, jeden z šesti druhů endemicky se vyskytujících na Madagaskaru
Známý i neznámý baobab. Roste vzhůru nohama a umí hubnout kvůli vodě

Zdá se vám to jako popis flóry z vymyšleného fantasy světa? Kdepak, tento strom opravdu existuje. Jeho název – jaboticaba – sice zní trochu jako zaříkávadlo (Brazilci jej vyslovují jako žabočikaba, pozn. red.), ale jedná se o rostlinu stejně skutečnou, jako jsou naše jabloně či hrušně. Jen jste o ní zřejmě ještě neslyšeli.

Čerstvé plody jen tak neochutnáte

Jaboticaba či také jabuticaba (Plinia cauliflora) je ovocná dřevina z čeledi myrtovitých. Tento strom roste v oblastech Jižní Ameriky, především v Brazílii, přičemž jsou pro něj typické právě plody připomínající hrozny. Není tedy divu, že se mu přezdívá „hroznový strom“ či „brazilské hrozny“. Ostatně, jak připomíná web National Geographic, také chuť těchto bobulí je často přirovnávána k muškátovým hroznům.

Temně fialové kuličky připomínají vzhledem i chutí hrozny.Temně fialové kuličky připomínají vzhledem i chutí hrozny.Zdroj: Wikimedia Commons, Forest and Kim Starr, CC BY 2.0

„Plody jsou sladké i kyselé zároveň; s tuhou, kyselou slupkou a bledým, masitým středem, který je neuvěřitelně sladký,“ přibližuje celosvětově známý magazín. Pokud zrovna neplánujete cestu do oblastí, kde jaboticaba roste, budete se muset spokojit jen se slovním popisem. Temně fialové bobulky mají tak krátkou trvanlivost, že se prakticky vůbec nevyvážejí. Už pouhé tři nebo čtyři dny po utržení bohužel začínají kvasit.


Nahrává se anketa ...

Podle National Geography mají Brazilci toto ovoce nejraději syrové a čerstvě natrhané. Aby se však vyhnuli plýtvání, vyrábějí z nich často džemy, želé, džus či likér. Bobule se přidávají také do oblíbeného brazilského koktejlu caipirinha, což je taková brazilská odpověď na mojito.

Mimořádně zdravé ovoce

  • Plody jaboticaby jsou složeny z velké části z vody, přičemž zároveň obsahují velké množství účinných látek. V temně fialových bobulkách se skrývá spousta vitaminu C, některé minerály jako železo či vápník, sacharidy a bílkoviny.
  • Jaboticaba pomáhá například při astmatu, a to svou schopností čistit dýchací cesty. Díky vysokému množství antokyanů a antioxidantů předchází zánětlivým onemocněním, oddaluje stárnutí buněk našeho těla a působí jako prevence vzniku rakoviny.
  • Experimentálně prokázáno je také to, že pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
  • V neposlední řadě jsou brazilské hrozny skvělé na trávení; regulují střevní flóru a jsou vhodné při průjmu a zácpě. Všechny tyto benefity jsou přitom „zabaleny do dietního balíčku“. Sto gramů tohoto ovoce má jen 50 kalorií; navíc obsahuje velké množství vlákniny, která má vynikající sytící efekt.
  • Brazilci, kteří si na jaboticabě rádi pochutnávají, mají prý tendenci mít krásnější a plnější vlasyZdroj: World Of Medical Saviours

Trpělivost hrozny jaboticaby přináší

Než však jaboticaba začne plodit, je potřeba spousta trpělivosti. Roste totiž pomalu. A to tak, že velmi pomalu. „Tento zvláštní keř až strom dorůstá výšky 3 až 15 metrů, pokud se tedy nestříhá,“ uvádí internetový magazín Poznat svět s tím, že své plné výšky dosahuje až po čtyřiceti letech. Podle Wikipedie začínají stromy vypěstované ze semen plodit za deset až dvacet lety, roubované pak mohou mít plody už za pět let od výsadby.

Při procházce lesem můžete často spatřit veverku. Tento středně velký hlodavec patří k nejobratnějším zvířatům světa.
KVÍZ: Lesy jsou plícemi Země i oázou klidu. Co víte o těch českých?

Oproti stromům, na které jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí, vyrůstají plody spíše na starých větvích a podél kmenu, než na mladých větvičkách. Mimochodem, mladé výhonky rozpoznáte velmi snadno. Jsou totiž pokryté jemnými chloupky a mají lososovou barvu, která teprve postupem času přechází do tmavě zelené. Květenství má pak jaboticaba bílé, trošku připomínající naši třešeň.

Co znamená název jaboticaba?

Jméno stromku jaboticaba má souvislost se želvami. Podle některých výkladů je odvozeno od výrazu „jabotim“, což lze přeložit jako „želví tuk“, a odkazuje na bílou dužinu plodu. Podle jiných zdrojů lze název tohoto stromu přeložit jako „místo, kde jsou želvy“ poukazující na jeho původ. Zdroje: Gardening Know How a Poznat svět

Pěstovat jaboticabu můžete i vy

Pokud vás tento pozoruhodný strom zaujal a právě přemýšlíte, jestli ho lze pěstovat i v našich podmínkách, máme pro vás dobrou a špatnou zprávou. Tak první tu dobrou. Ano, je to možné. Pěstovat lze jako keř v květináči. Péče o jaboticabu je však poměrně náročná.

„Rostlina, aby se mohla dobře rozvíjet, potřebuje stálou vláhu a dusíkatou půdu. Roste dobře i v polostínu, ale plody jsou větší a sladší, když vyrůstá na slunci,“ vysvětluje web Pěstujeme ČR.

Gardening Know How, zahraniční server věnovaný rostlinám, pak připomíná, že v půdách s vysokým pH potřebuje jaboticaba dostatečně hnojit. „Obecně platí, že byste keř měli třikrát ročně podpořit kompletním hnojivem. Pro nedostatek železa také může být potřeba extra péče navíc; v tomto případě lze použít i chelátové železo (mikrogranule rozpustné ve vodě, pozn. red.),“ píše web.

Díky svému unikátnímu vzhledu je duhový eukalyptus využíván k výzdobě zahrad i parků.
Neuvěříte, že existuje. Nejkrásnější strom připomíná mnohobarevnou pastelku

Asi není překvapením, že jaboticaba v českých podmínkách nikdy nedoroste do obvyklé výšky. Jak už bylo výše uvedeno, lze sehnat v zakrslé podobě jako keř, a to ve specializovaných prodejnách orientujících se na exotické druhy či na internetu.

Důležité je také zmínit, že se jaboticaba pěstuje v přenosné nádobě, kterou je na zimu potřeba umístit do vnitřních prostor. Tato tropická kráska by si totiž s teplotami v záporných hodnotách opravu neporadila.

Mohlo by se vám líbit

Zdroj: Deník/Jiří Štraub

Text najdete zde: Nejsmrtelnější túra světa