Způsobená škoda činila téměř 200 000 eur. „Zloději vylomili uzamčená okna skladu a z něj vybrali během několika minut na 2000 párů především speciální modely, v jejichž technologii a prodeji má Schütze prioritní postavení, a zimní druhy. Boty naložili do připraveného transportéru. Hornorakouské policejní ředitelství získalo už během několika dnů informace směřující podezření na Slováky, v zemi už policejně známé. Mimo jiné na místě činu zanechali nářadí a další věci," píše list. „V úzké spolupráci se slovenskou policií byl vypátrán hlavní pachatel a cíleně sledován. Při pokusu převézt část odcizených bot do České republiky slovenská policie udeřila a zatkla ho. Při dalším všetřování na Slovensku byla u překupníka zajištěna část již prodaného kradeného zboží a vypátrán byl i tajný sklad bandy. Tak se podařilo z 1886 odcizených párů vrátit 1695 do Tragweinu."

„Upřímně řečeno, byl jsem přesvědčen, že ty boty už nikdy neuvidíme," řekl šťastný majitel a pochválil slovenské policisty za vysoce profesionální práci a vstřícnost. „Radovali se společně se mnou, že se mi obuv vrací…" 

Rakouské manželství drží průměrně 14 let

Rakušané jsou většinou věrní, sdělují linecké OÖN. Jejich manželství drží průměrně čtrnáct let. Vyplynulo to z průzkumu firmy onlineového autotrhu AutoScout24. Digitální prodejce motorových vozidel se v něm až tolik nezajímal o citové vztahy svých zákazníků, ale o jejich poměr k autům – a ten je podstatně nestálejší. Průměrně „vychladne" po čtyřech letech tak, že si kupují nový, popisuje list. Ani vlastnímu bydlení nejsou tak věrní jako partnerovi – pořizují si nové průměrně každých jedenáct let.
Změnu auta iniciují především muži, jiný byt chtějí zase spíše ženy: kterých v posledních měsících o stěhování uvažovalo 27 procent, mužů jen 18 %. Rozvést se chce naopak aktuálně jen šest procent dotazovaných – téměř rovným dílem muži i ženy.

Jak sousedé „kloužou" do důchodu

Zkrácenou pracovní dobu jako přechod do důchodu loni v Rakousku zvolilo 27 712 starších zaměstnanců. Zatím co v předchozích letech této možnosti využívalo kolem 17 000 lidí, v roce 2015 začal boom a jejich počet se zvedl o 4000, loni o 5600, uvedly OÖN. Nadprůměrně jich přibývá v obchodě, ve veřejné správě a ve zdravotnických a sociálních oborech. Většinou jde o ženy (15 875 ku 11 837).

Starší zaměstnanci si mohou u sousedů svou pracovní dobu před penzí zkrátit o 40 až 60 procent. Kromě mzdy za odpracovaný nižší počet hodin dostanou dorovnání ve výši 50 procent rozdílu mezi jejich dosavadným platem za plný úvazek a novým zkráceným výdělkem. Doba trvání zkráceného pracovního poměru je maximálně pět let, nejdřívější možný nástup do něj je sedm roků před dovršením zákonného důchodového věku.
Náklady na toto řešení odpovídajícím způsobem rostou. Mezi lety 2010 a 2013 klesl z 255,1 milionu eur na 204,1 milionu, do roku 2015 stoupl na 268,9 milionu a loni na 349,2 milionu.

Holocaust v komiksech?!

Ve výukovém a pamětním centru Zámek Hartheim u Alkovenu bude v pátek 21. dubna v 19 hodin zahájena výstava „Holocaust v komiksech", uvedly OÖN.
Podle něj se expozice zabývá dobou, kdy komiksoví superhrdinové měli posilovat bojového ducha spojenců, a kdy i komiksový formát po roce 1945 se pokoušel zpracovávat historické události. V roce 1980 vyšel slavný biografický komiks kreslíře a spisovatele Arta Spiegelmana „Myš", který tomuto americkému autorovi vynesl Pullitzerovu cenu, ale také vyvolal bouřlivé diskuse: může se „triviální médium komiks" věnovat tématu jako nacismus a speciálně holocaust?!
Výstava v Hartheimu, připravená kurátorem Ralfem Palandtem z Mnichova, se této formě diferencovaně věnuje. Prezentuje i rakouské umělce, kteří se k tomuto tématu vyjadřovali. „Holocaust v komiksech" potrvá do 16. července.

Motorová aukce

Více než 200 osobních aut, nákladních vozů a zemědělských strojů bude draženo 26. dubna od 13 hodin v Dorotheu v rakouském Traunu. Nabízeny budou mj. Audi A7, Mercedes E220, VW Amarok, VW Passat, Opel Astra a Audi A4 Avant, skříňové nástavby, také dva traktory a tři sklápěčky. Vozy bude možné si prohlédnout od 20. dubna v autocentru poblíž křižovatky v Traunu.