Jako na někdejší posilu na něj vzpomíná dramaturg opery Jihočeského divadla František Řihout. "Patřil ke stejné generaci s Eliškou Balzerovou a Janou Švandovou. Přišli k nám jako mladí v 70. letech," vypráví.

Podle Františka Řihouta se Břetislav Slováček zdál předurčen pro role milovníků. "Pak ale přešel na Vinohrady a stal se z něj herec charakterních rolí," vysvětluje.

V Jihočeském divadle odehrál umělec několik významných rolí. Jako milovník Florindo Aretusi se objevil ve Sluhovi dvou pánů, klasické komedii. Další roli milovníka získal v Tylově hře Paní Marjánka, Matka pluku jako Vojtěch. Dále ztvárnil robota v Čapkově vědecko-fantastickém podobenstvím R. U. R. V Jihočeském divadle na něj čekaly i velké hlavní role.

V soudobém ruském dramatu Valentin a Valentina stanul po boku Janě Švandové. V komorním niterném milostném dramatu Nemilovaná se stal Břetislav Slováček hereckým partnerem Lence Machoninové. Z jihu Čech hercovy kroky směřovaly do Vinohradského divadla v Praze. Vidět jste ho mohli ale i na televizních obrazovkách, například v krimi komedii Rozpuštěný a vypuštěný nebo v seriálech Život na zámku či Četnické humoresky.