Stala se jí Michaela Rybáková ze Svitav, která přijela do Českého Krumlova relaxovat se svým druhem Tomášem Komorousem. Když kolem paní Michaely začal kolem 10. hodiny rozruch u pokladny, netušila, co se děje.

Poblahopřát a poděkovat jí přišel osobně kastelán zámku Pavel Slavko: „Děkuji vám, že máte zájem o české památky a navštívila jste zámek Český Krumlov. Máme pro vás dárky, které se budou hodit i pod vánoční stromeček.“ Pár obdržel papírový funkční model zámeckého divadla, brožury o něm včetně knihy o hradním muzeu. Navíc v příštím roce speciální prohlídku zámku pod vedením samotného kastelána.

„V Českém Krumlově jsme poprvé,“ svěřili se Michaela Rybáková a Tomáš Komorous. „Přijeli jsme si sem odpočinout. Tohoto překvapení jsme se nenadáli. Na pobyt tady tedy opravdu nezapomeneme. V Krumlově se nám moc líbí a kastelánovu nabídku na prohlídku v příštím roce určitě využijeme a přibereme ještě našeho syna.“

Tomáš Komorous dodal: "Jdeme do Hradního muzea, na hradní věž a chceme se ještě podívat do kláštera. A až sem zase přijedeme se synem, který je technicky založený, budeme chtít vidět něco, co se standardně nevidí. Určitě pana kastelána potrápíme mnoha otázkami a budeme chtít vidět zákoutí, která nejsou běžně přístupná."

Mezi návštěvníky českokrumlovského zámku patří Češi zhruba ze 45 procent. "Letos je jubilejním návštěvníkem našinec, loni jím byl také, předloni to byl cizinec," řekl Pavel Slavko. "A domácí klientela narůstá. Z toho máme radost, stejně jako z toho, že dnešní jubilantní návštěvnice je z Čech."