Na slavnosti je přivítá například herec Jaroslav Dušek, z hostů se zúčastní potomci bývalých majitelů a dále potomci rodu rytíře Klaudy z Rakouska.

Zámek, který je v soukromém vlastnictví, prošel velikou proměnou a nyní je k nepoznání. Na dokončovací práce dohlíží i boršovský starosta, který se na místo jezdí dívat a je ve spojení s vlastníkem. Do 17. května by měl zámek mít hotový anglický park. „V parku je už vše vysazené, zbývá ještě doplnit a srovnat terén nebo vysít trávu – až bude počasí,“ přiblížil Jan Zeman a vyzdvihl přednosti bývalé chátrající tvrze.

Součástí zámečku je 13 bytových jednotek. „Prvotní nápad byl takový, že byty budou určené pro děti z dětského domova. Jenže to bychom museli mít sociální službu – Domy na půli cesty, kterou se snažíme získat. Byty budou prozatím nájemní,“ upřesnila Jana Vilánková, ředitelka organizace Josefina, jež komunitní centrum spravuje.

Komunitní centrum je situované v západním křídle zámečku. „V komunitním centru se budou konat různé besedy, přednášky, workshopy, bude zde i prostor na cvičení a klubovna, “ uvedla Jana Vilánková, ředitelka organizace Josefina. Doplnila, že komunitní centrum je téměř hotové. K zámku Poříčí patří podle Jana Zemana i nejbližší okolí včetně rybníku. Právě rybník má obec pronajatý od rakouské firmy, která zámek rekonstruuje. Navíc má obec od Úřadu pro zastupování státu ve věci majetkových pronajatý park. Jeho historie sahá do roku 1850, kdy ho založil Adalbert Lanna. Nyní se přilehlým prostranstvím obec pyšní. „Anglický park je moc pěkný, je o něco menší, než býval dříve,“ nastínil Jan Zeman, který hovoří i o dalších plánech. „Ještě se bude přestavovat Poříčský mlýn u zámku. Chtěli bychom odstranit stojící autobusy vedle, což není jednoduchá věc,“ zvažuje do budoucna boršovský starosta.

Investoři si přesnou částku nákladů rekonstrukce zámku nepřáli uvést.

Jitka Davidová