Nová silnice, chodníky i bezpečné přechody pro chodce se už rýsují v jedné z nejfrekventovanějších částí Roudného. Náročná rekonstrukce Vidovské ulice tu právě postoupila do druhé fáze. Skončit by měla v závěru roku.

Jak vysvětluje starosta obce Gustav Had, stavebníci se nyní přesouvají do úseku mezi křižovatkami s Roudenskou a Plavskou ulicí. Ten je mezi motoristy pověstný výrazným nakloněním vozovky k jedné straně. Právě tato závada by měla ještě letos zmizet.

„Problémem dosud byla stoka podél silnice, která podmáčela podloží, kvůli tomu se silnice svažuje. Součástí rekonstrukce je nová dešťová kanalizace, odfrézuje se i stávající asfalt a vymění podloží, i v této části počítáme s novými chodníky, přechody pro chodce a osvětlením,“ vyjmenovává Gustav Had stěžejní práce.

Ty ovšem nebudou kvůli nutnému křížení nových sítí s plynovým potrubím a domovními přípojkami jednoduché. Nejkomplikovanější část úprav od křižovatky s Roudenskou ulicí po most přes Malši mají už ale stavebníci za sebou. „Zjistilo se, že historicky nebyla dešťová kanalizace u paty mostu dobře řešená,“ líčí starosta komplikaci první etapy rekonstrukce. I ta obnášela vybudování nového odvodnění, výměnu podloží a nové povrchy jak pro auta, tak pro chodce. „V tomto úseku jsme nechali také vyměnit starý azbestový vodovod za nový plastový, v Roudném je tak už jen minimum rozvodů pitné vody v původním stavu,“ doplňuje.

Třebaže komplikace v první etapě stavby mají na svědomí drobný skluz, vše by dělníci měli mít hotové ještě v tomto roce. Práce již nebudou mít takový vliv na běžný provoz. Místní obyvatelé mají i po dobu postupné uzavírky rekonstruovaného úseku zajištěnou obslužnost svých nemovitostí. V již opravené části musí řidiči počítat s omezenou rychlostí a možným pohybem techniky.